Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Maata vasten

oli tämä kääpä nuoren lahon kuusen rungolla. Niitä oli useita rungon myötäisinä paitsi että heikko kynsi oli niin että sain tuon vasemmanpuoleisen sormin irti. Ei ollut tiukassa, oli pehmeä ja ohut. Oikeanpuoleinen n. 4 cm pitkä. Onkohan rustokääpä?

Kokeilin kääpäkirjan pileaattisten lajien määrityskaavaa ja se johti rustokäävän lähilajiin routakääpään. Oliko alustassa myös vanhoja kynsikääpiä?

Ei ole muistikuvaa niistä. Rangassa päälläpäin ei ollut mitään vihjettä mutta kun kiepautin 180 astetta tuli näkyviin tällaisia muutama, tämä oli suurin ja ainoa jonka kuvasin.

Ensiajatus oli, että näyttää aika harmaalta, jolloin kyseessä voisi olla hopeakääpä (tämä tosin resupinaattinen). Tuhkakääpäkin voi kasvaa kuusella ja muodostaa lakkeja. Toisaalta olen näkevinäni myös sinertävää, jolloin kyseessä olisi sinikääpäryhmä (Postia caesia coll.). Olkoon sinikääpäryhmä ykkösehdotukseni.

Eräässä toisessa kääpäkysymyksessä Esko Vesanen esitteli kuvia varmistetuista näytteistä tuhkakäävän, hopeakäävän ja sokkelokäävän pillistöistä ja minusta mikään niistä ei ole samanlainen kuin minun kääpäni pillistö. Ja sinikääpä jää pois mielestäni jo senkin takia että kuvani kääpä on kokonaan resupinaattinen.

Pileaattinenkin laji voi kasvaa rungon alapinnalla täysin resupinaattisena. Jos siinä lisäksi oli pientä kynttä reunassa, tämä viittaisi käävän haluun tehdä lakki - rungon alapinnalla se ei vain siihen pysty.