Pitkään jatkuneen kääpäilyn aikana en ole mielestäni tämän näköistä kääpää ennen nähnyt? Laji saattaa olla silti aivan tavallinenkin? Huomiot maastossa: Kasvaa kuusenkannossa, värit juuri tuollaiset kuin kuvissa. Alapillistö tummanharmaa, toi mieleen tuhka- ja savukääpämäisiä piirteitä. Valitettavasti alapuolelta ottamani kuva ei ole kovin tarkka. Itiöemiä 3 kpl, kaikki melko ohuita, pinovyökääpämäisiä.
Rautalampi Tl Oikarinlampi
En oikein lämpenisi tervakäävälle. Mieluummin ehdottaisin jo aloituksessa mainittuja tuhka-/savukäpää. Pakkanen on ehkä tehnyt itiöemistä oudon näköisiä.
Ehkä osasinkin odottaa tuota kommenttia. Yleensä kylmä saa sienet muuttamaan ainakin väriä punaiseen tai oranssisempaan suuntaan luonnossa. Nämä i.e olivat hyvin tuoreita, juuri ilmestyneitä kannon pintaan. Eilen kävin myös paikalla merkitsemässä paikan tarkasti, että pystyn seuraamaan niiden (2 i.e) kehittymistä jatkossa. Pakkasta ei ole ollut! Jotenkin lakin päältä tuli mieleen kantokääpä, mutta muu ulkonäkö viittaa enemmän pinovyökääpiin. Ongelmallista savukäävän suhteen on, ettei sitä ole havaittu havupuissa, tosin lähisukulainen tuhkakääpä voi kasvaa myös kuusella. Lakit ovat ohuita, vain muutaman mm. paksuisia. Näytteen otin tästä, joten toivoisin lajin selviävän myöhemmin.
Tosiaan isäntäpuu oli kuusi eli ei kannattane hirveästi savukääpää miettiä. Tuhkakääpä tuo voisi olla. Yläpinta toisi mieleen pinovyökäävän (lehtipuulaji tämäkin), mutta pillistö ei niinkään; se viittaisi juuri tuhkakääpään.
Kuvista olisin sanonut että jos Bjerkandera epäilyttää, niin sitten lehtoludekääpä-ryhmää (Skeletocutis nivea coll). Mutta kun havupuu niin laitapa varmuuden vuoksi näyte jollekulle katottavaksi. On myös sellainen harvinainen havupuun laji kuinSkeletocutis ochroalba, jolla pillipinta menee samalla tavalla vihertävän harmaaksi vanhemmiten. Itse en ole sitä nähnyt maastossa, ja no, eipä siitä olekaan kuin muutama havainto maassa ylipäätään.
Laji.fissä S. ochroalba on nyt nimellä S. cummata, koska oikea ochroalba on p-amerikkalainen taksoni. Mutta kirjoissa vielä tuolla vanhalla nimellä.
Olen tätä kuvaa katsonut monta kertaa ja en kerta kaikkiaan keksi mitään järkevää nimeä. Voi tosiaan olla hyvinkin tavallinen laji, mutta kasvualusta, ulkonäkö tai molemmat niistä ovat poikkeavia.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.