Oudon värinen, karvainen kääpälaji haavalta

Tämän käävän kuvasin Rautalammilta, haavanmaapuulta tammikuussa 2020. Kääpäryhmä herätti huomiotani, koska en muista aiemmin tämän näköistä tai väristä kääpälajia nähneeni. Lisäksi itiöemät olivat tiheästi karvapeitteisiä. Kuva liitt.

Muodon perusteella veikkaan, että voisi olla pinovyökääpä, Trametes ochracea. Väri on kyllä normaalia tummempi, mutta voi johtua ajankohdasta. Ehkä on näin lämpimän talven kunniaksi alkanut kasvattaa uutta keskellä talvea ja se näkyy värissä. Kasvualustan perusteella toinen vaihtoehto olisi ketunkääpä, mutta tuo ulkomuoto ei oikein sovi sille.

1 Like

Kurkkasitko lakin alapuolelle? Tuo karvaisuus ja kasvualusta haavalla saattaisivat sopia myös koivunhelttakääpään. Kuvasta ei kovin hyvin näy millaiset pillit tuolla on, mutta se vähä mitä lähinnä vasemmanpuolisien lakkien alapuolesta näkyy voisi sopia tähän lajiin. Sen lakinväri voi olla aika vaihteleva.

1 Like

Sekin on hyvä vaihtoehto. Näyttää siltä, että tänä talvena on aika paljon uutta kasvua jo näin keskellä talvea, mikä näkyy omituisen näköisinä itiöeminä.

1 Like

Kävin paikalla hakemassa näytteen. Samalla otin muutamia lisäkuvia. Näin talvella kääpien väritys ja muotokin saattaa olla mitä hyvänsä, ihan tavallistenkin lajien osalta. Luulisin, että liitt. olevat kuvat ovat ehkä samaa lajia? Otin näytteen myös tuosta käävän alareunassa olevasta kääväkkästä, joka näytti ainakin minun silmissäni erikoiselta? Kiitos Matille ja Mikolle palautteesta!

Aika jännän näköisiä ja entistä hankalammaksi menee arvailu. Karvaisuutta ei nyt näy kuten yläkuvissa. Katsotaan näytteestä. Hyvä, että otit tuosta orvakastakin näytteen, se vaikuttaa mielenkiintoiselta.

1 Like

Ainakin koivunhelttakääpä on poissuljettu. Varmaan se pinovyökääpä on todennäköisin.

1 Like