Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Maapuulla ta paremminkin oksalla

kasvoi näitä vieri vieressä, suht pieniä. Pinovyökääpä?

Ovatko madot merkki yli-ikäisyydestä?

Tämä on aika paha. Ei oikein näytä pinovyökäävältä vaikka yläpinnan väritys onkin lähelle sopiva. Alapinta ei oikein sovi sille.Tuohon alla näkyvään lehteen suhteutettuna lakit on aika pieniä. Jos on matoja, on jo huonokuntoinen. Voihan tuo huonokuntoisuuskin jo tehdä tepposet ulkonäön suhteen. Jospa tuossa pillipinnalla kasvaisikin jo jotain muuta sientä ja olisi siksi noin valkoinen. Tuleeko muille jotain järkevää mieleen?

Minusta näyttää, että ovat melko tuoressa kasvussa olevia kääpiä. Madot voivat olla sitäkin, mutta myös merkki lajin hyvästä mausta? Ovat luultavasti vyökääpiä. Melkeimpä jättäisin tarkemman määrittelyn siihen!

Eräältä laji.fi-sivustolta tuli vastaan tällainen teksti (suora lainaus):

Pinovyökäävän oloisia pieniä, runsaskasvustoisia kääpiä, on Suomessa useita, mm. KARVAVYÖKÄÄPÄ (T. hirsuta) ja KYNSIKÄÄVÄT (Trichaptum spp.). Pinovyökääpä on kuitenkin lajeista ainoa, jonka yläpinnassa on ruskeaa sävyä. Muilla lajeilla väreinä on valkoista, vihreää ja violettia.

Onko silti liian yltiöpäistä ajatella että jospa sittenkin pinovyökääpä?

Olisko mahdollista kuvata tuota kääpää uudelleen. Alta,päältä ja yleiskuva niin hyvin kuin pystyt!

Tässä edellinen ilman alapintaa, yksi kuva on vielä. En tiedä miten paremmin voisin kuvata.
mak_4316_vv_9459_laji

Tässä yksi kuva vielä.
mak_4319_vv_9454_laji

Vai onko tämä nyt sitä violettia?

Kuten Mattikin totesi jo edellä, että näyttävät pahalta määrittää varmasti. Pinovyökääpä olisi hyvä ehdokas! Valkoinen alapuoli ei oikein sille kuitenkaan sovi. Valkovyökääpäkin voisi näyttää (ehkä) tältä, varsinkin pakkasen merkitsemänä. Siihen lajiin sopisi myös se seikka, että madot syövät lajin ensimmäisenä muista kääpälajeista. Viimeksimainitun lajin kuiva itiöemä repeytyy niin, että sen lohkaisupinnasta törröttää villamaisia rihmojen päitä. Pinovyökäävällä ei mielestäni samankaltaista ilmiötä synny?. Varmuudella kuvien perusteella ei voi sanoa kumpi laji olisi kyseessä?

Tänään piti taittaa ja leikata tämä kääpä mutta vaikka paikan löysin, kääpää en löytänyt ("#¤%&?) joten tähän ehkä palataan kevväämmällä. Kiitos kaikille, tästä kehkeytyi vallan mukava probleemi.