4 kääpää jotka mietityttää. Lajit määritetty; Pinovyökääpä, Hopeakääpä, Kelokääpä ja Aniskääpä

Viikonlopun kääpäilyllä tuli allaolevat lajit vastaan joita mietin mitä ovat.

1.
Haapapöllillä kasvoi, läjä järeitä haapapuun sahattuja pitkiä paksuja runkoja jotka “unohtuneet” harvenettuun metsään.
Pillit 3/mm pyöreät (osin). Malto paksu, vetisen kuultava. Itiöemä päältä rypylikäs, okraan vivahtava.
Kuivaneessa näytteessä väri päältä ruskean/harmaan samea.
Harmokääpä ( Postia tephroleuca) tuli itsellä mieleen.

2.
Ohuehkolla Leppämaapuulla kasvoi (alapinnalla). Olisiko Hopeakääpä ( Canopora subfuscoflavida) Pillit 3/mm hammasuisia. Täysin resupinaattinen.


3.
Koivumaapuulla, murtumapinnalla, osin kuoren alla. Pillit 1-2/mm sokkeloiset/hampaiset. Mesipillikääpäkö (Antrodia mellita)…?

4.
Tämä oikeastaan mielenkiintoisin. Vuosia sitten harvennushakkuuta tehdyllä harvapuustoisella alueella. Kahvit oli jo mielessä kun ohimennen kuva otin ja näytteen sipaisin. Jotenkin ajattelin että Tervakääpä on…mutta onko? Ei oikein Tervakääpämäinen olemus. Pillit isohkoja 3-2/mm ja olemus (halkaistuna) Phellinusmaisen tanakka ja kova, kerroksinen. Kuusen sammaleisella kannolla kasvoi. Kasvanee jo vanhan/kuolleen itiöemän alla.

Pari kommenttia:

  • miksi ajattelit numeroa 1 harmohaprakääväksi, kuvan sienellähän on punaruskeahkoja sävyjä? Voisiko olla joku ruskokäävän (Postia calvenda) ryhmästä?
  • saisikohan viimeisestä aarnikäävän?

Harmokääpä tuli vaihtoehdoksi kun sitä tutkin…nyt kaivoin näytteen esiin ja tutkailin vielä sitä. Ruskokääpä kuivana murenevan hauras - tämä oletettu Harmonäyte ei ole, sitkeä on. Selailin omia kuvia Ruskokäävästä (skoopattu ja määritetty) ja pillipinta niissä aivan erilainen, pitkulaisen sokkeloinen. Ruskokääpä oli kun löytöjä aiemmin kotona pähkäilin yhtenä vaihtoehtona mutta pillien erilaisuuden ja lakin pinnan vuoksi hylkäsin sen, Ruskokäävän lakki “karvainen”…

Siitä vikasta en nyt oikein Aarnikääpää saa, pillien koko Aarnikäävällä 5-6/mm siinä jo iso ero. Ja ihan mutulla ei ole niin Aarnion oloinen kun Aarnikäävät ovat.

  1. Joo, hopeakääpä.

  2. Ehkä hartsikääpä, pitää skoopata.

  3. Aniskääpä.

1 on mielestäni nuorta kasvun alussa olevaa pinovyökääpää (Trametes ochracea). Haistoitko, raa’an kalan tuoksuinen. Haapapölleillä hyvin yleinen.
2 hopeakääpä
3 on ongelma. Tuo väri ei oikein sovi hartsikääpään, mutta mutta muoto kyllä. Luultavasti tulee minulle skoopattavaksi, niin katsotaan sitten mikä siitä tulee. Ei tule järkevää ehdotusta nimeksi kuvasta. Väri passaisi pörrökääpään, mutta ulkomuoto ei oikein.
4 aniskääpä minullakin tuli eniten mieleen. Oliko anismaista hajua?

1 On varmaan Pinovyökääpää, olemus vain poikkesi muista pölleillä kasvaneista Pinovyökäävistä joita oli runsaasti. Alla kuva niistä…

4 Aniskääpää liennee, ei tullut haisteltua mutta ulkoiset tuntomerkit sopivat siihen hyvin.

Lajit määritetty (Matti Kulju):

1 = Pinovyökääpä
2 = Hopeakääpä
3 = Kelokääpä (Antrodia sinuosa). Kasvualustana oli koivu maapuu, eipä kyllä Kelokääpä tullut mieleenkään…ei aina näköjään pidä pitää tiukasti kiinni jonkin lajin tyypillisestä kasvualusta puusta. Kelokäävällä yleensä mänty tai kuusi.
4 = Aniskääpä