Kääville nimet?

Hieno kääpävuosi meneillään ja uusia lajeja tulee aloittelijalle vastaan jatkuvasti. Näihin muutamiin kaipaisin vahvistusta tai vinkkiä mistä suunnasta oikea laji etsiä. Kuvat kännykällä niin vähän huonolaatuisia.

  1. Tätä arvelin helohäivekääväksi. Pieni, peukalon pään kokoinen. Kasvupaikka kaatunut jo kuoreton mänty. Luonnossa oli vähän näitä kuvia pinkimpi. 9.10. Pihtipudas, Keski-Suomi
  1. Pitkälle lahonnella kuusimaapuulla useita melko pienialaisia laikkuja, pillit harmahtavat, kontrasti reunaan joka vaaleampi. Voiko olla hopeakääpä? 19.9. Hankasalmi, Keski-Suomi
  1. Kuorettomalla kuusimaapuulla. Olisiko viinikääpä? Pillit näyttänät kuvassa aika erikoisilta, mutta kai tämä kääpä kuitenkin on. 6.10. Hankasalmi, Keski-Suomi

  1. Pystyyn kuolleessa harmaalepässä. Ei veikkauksia. 6.10. Hankasalmi, Keski-Suomi

1 Voisi olla Helohäivekääpä, Kääpäkirjan kuvauksen perusteella, itse en ole sitä koskaan löytänyt
2. Hopeakääpä on
3. Viinikääpä todennäköisesti
4. Olisiko jokin Postia? Pilleistä ei oikein saa selvää millaiset ovat

  1. Helohäivekääpä
  2. Hopeakääpä tai tuhkakääpä. Katso pillikoko ja lohkopinnan väriero mallon ja pillien välillä. Sanoisin, että ennemmin hopeakääpä.
  3. Viinikääpä. Vertaa punakelmukkaan ja vahalämäkkään, jotka erisävyisiä ja vahalämäkällä pelkät poimut. Kuvan käävällä on pillit, vaikka ne vähän ei-pillimäisiltä voivat näyttääkin.
  4. Oliko sitkeä? Voisi olla jokin Antrodiella. Mahdollisesta edeltäjälajista saa vihjeen lajista, mutta jos edeltäjää ei ole, menee skooppaamiseksi ja itiöiden tihrustamiseksi.

Tuosta kuvan 4 lajista tulikin nyt mieleen Nukkavyökääpä (Trametes pubescens), sehän kasvaa tuollaisina monilakillisina ryhminä lehtipuilla.

Kiitokset vastaajille. Päädyin tuon viimeisen osalta todennäköiseen sukuun Antrodiella. Siihen sitten taitaa jäädä. Keltaisia tai voimaisia sävyjä tuossa ei ollut.

Edeltäjälajista ei tietoa. Maassa olevalla tästä pökkelöstä pudonneessa lavassa oli kantokääpä, mutta on tässä metsikössä taulakääpääkin harmaalepällä. Lepänkäävästä ei tästä kohtaa havaintoja.

Pillien rakennetta näkee ehkä tuossa kuvassa.