Kouvola 22.8.2024. Kasvoi pienehköllä kuorettomalla mäntymaapuulla. Kasvupaikka ojitettu korpi ja ihan talousmetsää. Rakenne vetinen, mutta kuitenkin aika jämäkkä. Eivät olleet mitään pieniä nykeröitä vrt. mustikanlehti mittakaavana. Näytettä ei tietenkään ole.
Ehkä harmokääpä. Selviä sinisävyjä en näe, mitkä viittaisivat sinikääpäryhmään, mutta pelkän kuvan perusteella en tätäkään porukkaa sulkisi vielä pois. Myös liitukääpä voisi olla mahdollinen. Niemelän kirja ei mainitse liitukäävälle isäntäpuuksi mäntyä, mutta kuusen mainitsee.
Kiitos kommenteista. Minun kääpäkirja ei tunne helohäivekääpää, mutta se onkin vanha kirja. Wikipediassa olevat helohäivekäävän tuntomerkit (resupinaattisuus/pileaattisuus ja koko) on aika erilaiset… teksti on ilmeisesti lainattu Niemelän kääpäkirjan viimeisimmästä versiosta. Mielestäni rakenne oli erilainen kuin Postia -suvun käävillä. Mutta paha mennä väittämään kun näyte puuttuu… jos löytyy ensikesänä uusi niin sitten näyte.
T: Mikko
Enemmän menisi oma arvaus tuonne postia -suuntaan.
Helohävekääpää olen jostain syystä löytänyt suht usein ja se on omaan silmään lähinnä vaaleanpunaisesta tiilenpunaiseen (iästä riippuen), epämääräisen muotoinen/monimuotoinen, nuorena halkaistessa sisällä eri värisiä vyöhykkeitä valkoisesta vaal.punaiseen.
Häivekäävässä pitäisi näkyä vaaleanpunaista sävyä eli Postia-sukuun tosiaan mieluummin mennään. Helohäivekääpä kasvaa männyssä ja punahäivekääpä kuusessa. Muita epämääräisempiä eroja on Wikipediassakin. Mikroskooppiset erot ovat vähän hankalia.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.