Pari kääpää nimeä vailla

Kävin eilen kurkkaamassa tilannetta Träskändan puistossa. Vastaan tuli pari kääpää/kääväkkää joita en tunnistanut

  1. Tämä on ilmetty okrakääpä, mutta ei kait sittenkään ole koska kaikissa lähteissä mainitaan vain lehtipuut vaan tämäpä oli järeällä kuusen maapuulla. En oikein keksi kyllä muutakaan lajia, ainoa edes vähän sinne päin olisi ylimennyt punahäivekääpä? Siältä saman värinen kuin pinnalta ja pesusienimäisen pehmeä.

  1. Vanha pino pöllejä joista ainakin suurin osa oli lehmusta. Saattaa kyllä olla jotain muutakin jalopuuta. Kuoriutui helposti ehjänä nahkamaisesti. Kuvastoista löytyi useita vaihtoehtoja, mutta en oikein löytänyt mainintoja tästä kuoriutumisesta.

  1. Tämä tarttui kennolle samasta paikasta joulukuussa. Kuvastoista löytyi rosokka jota ei kylläkään ole alueen inventoinneissa mainittu.

  1. Laitan nyt vielä tämän Postian kun on niin “ittensä näköinen” että voisihan tälle ehkä nimikin löytyä. Kuusen kuorettomalla maapuulla pohjanrypykän seurassa Vanhankaupunginlahden Keinumäellä viime syyskuussa. Ilmeisesti harmokääpää pidetään nykyisin maitokäävän muotona eli jos näin niin ehdottaisin tätä maitokääväksi, epävarma kyllä tästä olen.

2:n voisi olla ruso-orvakka. Väri ainakin sopii.

1 tykkäys

Ykköseen ja kakkoskuvaan kääväksi ehdottaisin punahäivekääpää (puulaji ratkaisee!)
3-4 ruso-orvakka
5. rosokka, voisi olla, mutta kannattaisin skooppia
6-7 skooppiin

1 tykkäys

Kiitos Kari ja Esko. En tiedä mikä voisi olla vaihtoehto maitokäävälle/harmokäävälle, Kuusella, pehmeä, tukeva, ei ruostuva, ei karvas…

Minun viimeisimmät löytöni Maitokäävästä ovat olleet haavalla ja koivulla, molemmat Rautalammin Ahvenkoskelta 2019. Ne, ovat myös Matin tarkistamia! Kiitokset!
Maitokääpähän on P.lactea. Minulle tulisi lähinnä mieleen kuusella kasvavista, ruskokääpä (Postia calvenda). Ilman mikroskopointia sekin on pelkkää arvailua.

  1. Kyllä näyttää ihan okrakäävältä. En ole koskaan nähnyt sitä havupuulla, mutta kun katsoin kirjaa euroopan käävissä, niin siinä mainittiin, että kasvaa harvoin myös havupuilla. Punahäivekäävän pillistö olisi minusta vanhassa itiöemässä erilainen.
  2. Ruso-orvakka, Corticium roseum melko varmasti.
  3. Voi olla rosokka, mutta minäkin olisin sitä mieltä, että skooppiin. Voi olla muutakin.
  4. Postia-sukua, mutta pakko laittaa skooppiin lajin varmitamiseksi. Tuo maito/harmokääpä on mahdollinen. On mielipiteitä siitä, että olisivat yksi ja sama laji, mutta kiinalaiset taisivat tehdä tutkimusta, jossa pitivät ne erillään. Tiedä sitten mikä on totuus.
1 tykkäys

Kiitos Esko ja Matti. Postiat on kyllä hankalia mutta Niemelä on kirjassaan sitä mieltä että useimmat suvun lajit pystyy kyllä määrittämään ulkonäkötuntomerkeistä. Elikkä ehkäpä nämä salat vielä aukeavat.

Tosin taitaa elää tuo taksonomia ja vähän eri lajistoa erti lähteissä. Niemeläkin mainitsee maitokääpäryhmän lähilajeineen ongelmalliseksi, kuten myös tuo ruskokääpäryhmän.

Kyllä nyt sitten taidan uskoa Mattia että tuo ensimmäinen todella on okrakääpä vaikka kuusella onkin. Minulla kyllä on KOHia ja käyn paikalla toivottavasti lähiaikoina elikkä eikös sen tuolla saa varmistettua violetista värireaktiosta, vaikka onkin näin vanha itiöemä.

Omien kokemuksieni ja maasto kilometrien perusteella en oikein usko tuon olevan okrakääpää. Siitäkin huolimatta, että laji kasvaisi havupuissa. Sensijaan punahäivekääpää olen nähnyt hyvin tuon näköisenä myöhään syksyllä ja talvella pakkasten nipistäminä. Hetki sitten kuvasin Rautalammilla okrakääpää lehtipuulta, josta laitan liitteeksi kuvankin.

1 tykkäys

Kiitos Esko, nyt on pakko käydä paikalla uudestaan ja tehdä KOH testi.

Kävin testaamassa tämän. Tippa 3% KOHia lakille

1 tykkäys

Kyllä tuo näyttää nyt selvältä tapaukselta, eli okrakääpää on! Hyvä on, että pulmiin saadaan selvyyttä!

  1. Kuvan sienellä näyttää olevan aidot pillit. Rosokalla ei ole varsinaisia väliseinällisiä pillejä, vaan kuppisienimäinen rakenne joka on uponnut pohjamaltoon. Lähtisin irtokarakääpää (Steccherinum lacerum) katsomaan skoopissa. Kasvu oksia yms kariketta pitkin tyypillistä.

Kiitos Pyry,

tässä kroppi noista pilleistä, muuttaako arveluasi?

1 tykkäys