Kääpäilyä pienellä alueella (n.30x30m) jossa runsaasti vanhaa haapamaapuuta, jonkin verran myös kuusta ja koivua maapuina, pökkelöina jne…Tässäpä muutama itseäni askarruttava havainto.
Kuva 1: Eipä taida kääpää olla, vaan mikä?. Oli ohuella maapuun osksalla, kuoreton (tod.näk. haapa). Oksa oli kovaa puuta (laho 1). Esiintymän laajuus n. 10cm.
Kuva 3: Kasvusto kuorettomalla haapamaapuulla, osin ilmassa. Vanhaa/kuollutta kasvustoa samalla maapuulla. Pillit 2-3/mm, kulmikkaat/hampaiset. Selkeä reuna, karvainen tms…
Kuorikääpää itse ajattelin, vaikka ei kasvakkaan kuoren päällä.
Kuva 5: Tämä löytö mielenkiintoisin. Haapa maapuu, kuoreton, osin sammaleen peittämä, puun alapinnalla, käävän kohdalla irti maasta, laho 2 (käävän kohdalla). Oli tosi pieni, koko n. 1cm, lakillinen, pillejä 5-6/mm hampaiset, kulmikkaat. Voisiko olla myös Kuorikääpää? Kuvan värit ei oikein vastaa todellisuutta, oli kellertävämpi yläpinnaltaan (lakki). Tämä oli ainoa kääpälöytö ko. maapuulta.
Viimeisen on pillipinta on sellaisen harmaan-vihertävän värinen, että arvaisin jotakin Postia ceasia -porukasta. Mutta niitähän on nykyään hirveä määrä, olisko ollut jotain luokkaa 7-8 Suomessa.
Viimeisestä kuvasta olen samaa mieltä edellisen kanssa. Luultavasti tuota P. caesia porukkaa. Voin yrittää määrittää sitä. Sitä edellisestä lajista en uskalla sanoa kuvien perusteella mitään varmaa.
En usko että on mikään harvinaisuus. Taitaa tuo Postia suku olla vain hieman käymistilassa tms…Kääpäkirjassa ei tosiaan ole tuota lajia, olisiko ollut jollain toisella nimellä kirjaa tehdessä?
Alla toinen, ehkäpä selkeämpi kuva Jänönkäävästä. Pari löytöä itsellä kuluneelta kääpäkaudelta.
Aiemmin kääpäkirjassa oli vain Postia alni ja Postia caesia tästä porukasta. Lajeja tuli kirjan teon jälkeen lisää useita, jotka erotettiin näistä kahdesta.
Jänönkääpä ei ole harvinainen, se vain on aiemmin mennyt Postia alni nimelle kapeiden itiöiden takia. Postia cyanescens ja simulans ovat myös yleisiä, mutta aito Postia caesia on harvinainen.
Näiden määrittäminen on vaikeaa.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.