Kääpäkö? [Tahrakääpä – Postia fragilis]

23.10.2022 Pyhäranta, riman leveys 4cm


Kääpähän se on.
Erikoinen kasvupaikka, näyttää lisäksi maalatulta puupinnalta. Jotain Postiaa voisi olla. Käävän rakenne näyttä kuvassa aika pehmeältä (?), tummumista hieman pillipinnalla…
Mutuheittona lajista - Tahrakääpä – Postia fragilis

Postia suku tuosta mieleen ensin tulee. Toki voi olla muutakin. Tuo väri on vähän outo, jos siinä oli luonnossakin tuollainen punerrus. Ei varmaan selviä kuvasta ilman skooppausta.

Väri kuvassa kuta kuinkin oikea, melko korkealla räystään alla, melko nopeasti kasvanut kun kuljen paikan ohi pari kertaa viikossa, rakennus yli 50 vuotta vanha, entisajan mökkikylän mökki (parakki) maalattu kyllä jälkeen, mutta siitäkin aikaa, miten toimin jos jonkun näytteen saan, on sen verran pieni että tarkoittanee koko kääpää, ohjeet varmaan jossain toisessa viestissä

Punainen sävy voi tulla myös myöhäisestä ajankohdasta, kylmyydestä tai sitten on oma väri. Itiöemä on yksivuotinen, voit ottaa sen kokonaan, kuivattaa ja postittaa sitten minulle. Yritän saada sille nimen. Postia suku on välillä vaikea, etenkin ulkonäkö on poikkeava. Laitan sinulle osoitteen yksityisviestissä.

Katsoin näytteen ja Ossin ajatus oli kohdallaan, tahrakääpä, Postia fragilis.
Oli jo aika huonossa kunnossa, mutta onneksi itiöitä oli nähtävissä ja sopivat muotonsa ja koon puolesta lajille. Rihmasto oli huonokuntoista, mutta sekin sopi lajille hyvin.

1 Like

Hienoa että selvisi kun näytekin oli niin pieni, kun ilmeisesti orava oli vienyt käytännössä koko käävän