Lienee Postia, mutta mikä?

Tällainen kääpä kasvoi tänään merenrannikolla Siuntiossa kuusella, jota oli lahottanut myös kantokääpä. Sivuutin sen punahäivekääpänä enkä ottanut näytettä mukaan, mutta eivät nuo pillit taida siihen kuitenkaan sopia. Kääpäkirjan perusteella saattaisi olla tahrakääpä (Postia fragilis) tai ruskokääpä (Postia calvenda), mutta kumpi?

Tahrakäävältä näyttää, ehkä tuossa pillipinnassa on juuri kosketuksen aiheuttamaa tummentumaa, tahroja…pillitkin sokkeloisia.
Punahäivekääpä tuoreena, ainakin mitä itse löytänyt sellainen pulleampi, “mehukkaamman” näköinen…

Tahrakääpää minäkin ajattelin ensisijaisesti. Väri muuttuu kosketuksesta aika nopeasti, ruskokäävällä hitaasti. Tosin itse kyllä yleensä varmistan nämä skooppaamalla.

Voisit vilkaista itiöitä, näillä kahdella niiden koko ja muoto on erilainen ja ruskokäävällä on gleokystidejä. Ne näkyvät parhaiten KOH:ssa, jossa loistavat keltaisena. Joskus niitä on vähän ja vaikea löytää ja joskus runsaasti. Keltaisuuden astekin riippuu niiden kunnosta.

Kiitos Ossi ja Matti! Tässä kävi niin kuin usein, eli näyte jäi valitettavasti keräämättä ja vasta kuvia tarkastellessa hoksaa että määritys ei olekaan ihan selkeä. Epävarmaksi siis jää. Tahrakääpä on jäänyt itselleni jotenkin vieraaksi lajiksi, vaikkei kaiketi olekaan kovin harvinainen.