Kuvattu 27.8 Lopen Räyskälässä Iso-Melkuttimen rannoilla. Kasvualustana iso mäntykelo, jossa runsaasti itiöemiä. Toiset olivat tummanviuolettja (ei kuvaa) ja toiset sitten näitä nätimpiä. Ja kysymys kuuluu: mikä kääpä?
Häivekäävältä kovasti näyttää. Männyllä kasvaa helohäivekääpä ja kuusella samanoloinen punahäivekääpä. Tiedä sitten onko muitakin samannäköisiä, ihan näin harrastelijana vastailen. Nuo ovat nuorena vaaleanpunaisia ja vanhemmiten violetinsävyisiä.
Kiitos, Henri. Karvainen yläpinta ja kasvualustana mänty Niemelän perusteella tulokseksi tulisi helohäivekääpä. Aivan uusi tuttavuus minulle, nimenäkin.
Tämä helohäivekääpä taisi olla esiteltynä Niemelän kirjan uudemmassa versiossa. Itselläni on ikävä kyllä vain vanha. Kertoisiko joku jolla tuo uusi kirja on, onko näillä jotain muita eroja kuin kasvualusta? Löysin juuri viikonloppuna männyltä tämän porukan käävän, joka on hiukan erinäköinen kuin punahäivekääväksi kuvittelemani kuusella kasvavat sienet. Tämä on selvästi sinivioletimpi. Karvainen yläpinta tälläkin näyttäisi olevan.
Vilkaisin ja mainittiin, että ‘punahäivekääpä on tukevampi, selvemmin pileaattinen ja kasvaa kuusessa’. Punahäivekäävän kohdalla taas ‘helohäivekääpä on niin samannäköinen, että se on erotettavissa usein vain isäntäpuun perusteella’. Koko on kanssa helohäivekäävällä pienempi (‘Lakki on harvoin sormenpäätä isompi. Niitä voi kuitenkin olla monta pienenä ryhmänä, puupinnalle levittäytyneen resupinaattisen tyven yhdistämänä’)
Eli olisko siis isäntäpuu varma tuntomerkki näille? Toisaalta nämä kaksi tämän ketjun kuvaa ovat kyllä suht pileaattisia, vaikka männyllä kasvavatkin.
Ilmeisesti kerta helohäivekäävälle mainittiin mänty isäntäpuuksi ja punahäivekäävälle kuusi ja ei ollut mitään mainintaa, että isäntäpuu voisi vaihdella kummankaan kohdalla.
Kiitos! Laitoin tämän nyt vihkoon epävarmana helohäivekääpä-määrityksenä.
Mikroskopiassa on myös eroa.
Punahäivekäävällä pillien mallon rihmat ovat erillisiä ja helposti nähtävissä kun taas helohäivekäävällä tiukasti yhteen liimautuneita.
Mallon rihmat ovat punahäivekäävällä paksuseinäisiä nuorenakin ja vanhemmiten hyvin paksuseinäisiä . Helohäivekäävällä nuorena ohuehkoseinäisiä ja vanhemmiten paksuseinäisiä.
Isäntäpuulaji on tietysti tärkeä määrityksessä, mutta ei olisi pahitteeksi varmistaa vielä skoopilla. Varsinkin jos puulajista ei ole ihan varma maastossa.