Mahdollinen kääpälaji - mäntytukin tyvellä

Tämä kääpäkasvusto on mielestäni yksinkertaisen kaunis. Lajin varmistaminen on vielä kesken, vaikka henkilökohtaisesti minullakin on yksi varteenotettava ehdokas! Mieluusti kuulisin myös Teidän foorumilaisten mielipidettä asiaan! Kasvaa valtavan tukin päässä, laajana satojen i.e ryhmänä. Tuoreväri on harmahtavampi, joka i.e vanhetesssa muuttuu ainakin heltoistaan tummanruskeiksi. Kuva on otettu kääpien alapuolelta! Rautalampi, PS

Hyvin ei kuvasta näe yksityiskohtia, mutta jos jotain pitäisi arvata, niin ensimmäisenä veikkaisin lapinkynsikääpää (Trichaptum laricinum). Helttojen seinämät näyttävät vähän liian paksuilta männynkynsikäävälle, mutta kuvasta sitä ei näe kunnolla. Väljäpillikääpäkin (Antrodia heteromorpha) voisi olla mahdollinen. Voin kyllä olla aika väärässä, mutta nämä tulivat ensin mieleen.

1 Like

Muutamia päiviä sitten kävin tutkailemassa tämän käävän tilannetta. Samalla otin uuden näytteen tuoreesta kasvustosta. Lapinkynsikääpä sopisi minullekin hyvin! Mutta katsotaan, jos mikroskoopilla saataisiin näytteestä jotakin irti! Hyvin hieno kasvusto on edelleen, jo moneskohan vuosi menossa!?