Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kuusenkynsikääväksi arvelin, mutta eppäillä soppii = ROUTAKÄÄPÄ

Kuva yksilö mietityttää…Kasvualausta järeä sammaleenpeittämä kuusimaapuu (halk.>30cm), lahoaste 1-2, kuorella kasvava, maapuun alapinnalla (koholla maasta, juurakko kannatelli), pillejä 3-4/mm, epämääräisen sokkeloiset, lakin yläpinta heikosti karvainen (tai nystyinen) osin karvaton.
Kuusenkynsikäävälle tyypillistä violettia väriä ei tässä ollut ja muutenkin tuo kasvutapa erillainen.
Maapulla laajoja kasvustoa Kuusenkynsikääpää ja lukuisia muitakin kääpiä, orakoita jne…eli ns. aarreaitta.

Kun annoit nimenomaan luvan eppäilyyn! Niin ehdottaisin kynsikäävän rinnalle rustokääpää (Skeletocutis amorpha). Hieman olen kuitenkin epäilevä, että onko sekään! Rustokäävällä pitäisi näkyä oranssia väriä. Tuon käävän lakit sopivat väriltään myös kynsikääville. Puulajihan ei ole ratkaiseva tekijä kynsikääpien määrityksessä?Viime talvena laitoin Matille näytteen männyltä ja olin melkoisen varma männynkynsikäävästä. Toisin kuitenkin kävi, se oli sittenkin kuusenkynsikääpää männyllä! Aina näistä siis jotakin oppii! Taidan kuitenkin lukita tuon vastauksen! Eli rustokääpää.

Tutkailin tuon Rustokäävän tuntomerkkejä ja ainakin tuo lohkopinta “vahamaisen kuultava” on näytteessä. Poikkeaa Kuusenkynsikäävän mallon rakenteesta, ainakin kääpäkirjan mukaan tulkittuna.
Mutta pitänee laittaa näytettä menemään asiantuntijalle.
Kun tuosta Aarrekammiomaapuusta löytyi resupinaattista kääpää & muuta ja joista itellä vain aavistus niin onko ehkä turhaa laittaa tässävaiheessa foorumille kuvaa niistä. Laitan ne sitten kun on määritykset tehty…tietenkin spekulaatiot on aina mielenkiintoisia…mitä mieltä asiasta ollaan?

Minusta tuntuu, että kuvia kannattaa julkaista jo yleisen mielenkiinnon vuoksi. Varsinkin kun näytteet niistä on. Keskustelu on aina mielenkiintoista seurattavaa. Kuvista kääpien määrittäminen on eräänlaista arpapeliä! Senkin jälkeen kun joku laji on löytynyt! Se saattaa olla silti, aivan joku muukin laji. Olen ollut täällä Laji.fiissä vasta niin lyhyen aikaa, ettei ole selvinnyt onko julkaistut kuvat haettavissa jostakin galleriasta lajiryhmittäin?. Sillon kun ne on nimetty, niitä voisi käyttää myöhemmin tunnistus- ja verrokkiaineistona. Jokainen tietää, miten vaikeaa on löytää kuva-aineistoa sienistä, käävistä ja varsinkin kääväkkäistä netistä.

Tämä voisi olla routakääpä, Skeletocutis carneogrisea. Muuten kuin rustokääpä, mutta pillistön väri enemmän harmahtava. Kasvaa kuolleiden kynsikääpien päällä ja seassa. Eli kuvassa on nuo ruskeat niitä kynsikääpiä ja nämä hyväkuntoiset on routakääpää.
Sitten kun nämä mysteerilajit on selvinneet, kannattaa niistä tehdä se atlasvienti, jolloin ne jäävät kaikille nähtäväksi ja saadaan levinneisyystietokin talteen. Jos niistä tulee myös museonäyte, kannattaa se mainita, sillä museoiden näytetiedot menevät aina laji.fi palveluun ja silloin tiedetään kyseessä olevan sama havainto.

1 tykkäys

Laitanpa näytettä postiin niin lajit selviää.
Kiitoset vaan rakentavista kommenteista ja spesiaalit Matille skooppaus avusta…

T: Osku

Routakäävän unohdin kokonaan, ilmankos ei näkynyt niitä oranssisia väritiploja! Hienoa, että selviää! Kiitokset siitä Matille!

Näyte katsottu ja tämä oli routakääpä.