Outo maassa kasvava Kääpä + pari muuta: Lajit määritetty

Koiran kanssa lenkillä olin tänään ja vähän kuljetulla polulla tuli vastaa kuvan eliöt. Ensin ajattelin että jokin orakas mutta kun otin irti maasta pillit oli…kääpää siis. Ensi aatos oli että Talvikääpäkö on, tosin tuo ulkoinen olemus ei Talvikääpämäinen.
Nyt kun kotona näytettä tutkin niin en oikein tiedä mikä on. Mielestäni ei kasvanut kiinni missään puun juuressa tms…tosin en ole varma kun en sen kummemmin tutkinut, jos kasvoi juuressa kiinni niin ei se mikää paksu voinut olla. Helposti siis irtosi maasta.

Pillit 3-2/mm kulmikkaat, malto halkaistaessa tumman ruskea, sitkeä, kosketus kohdissa tummui. Haju ei mitään erikoista, sienimäinen.
Karhunkääpäkin käväisi mielessä mutta tuskinpa on se…

Kasvupaikka: mäntyvaltainen vanhahko hakkuualue

Olisiko ajatusta mikä voisi olla?

Ehdotan huopakääpää, hyvä havainto noin pohjoisesta.

Ihan outo minulle, mutta lähdin etsimään huopakäävän suunnasta. Elikkä huopakääpä tuntuisi mahdolliselta mutta sieltä suunnasta tuli vastaan sellainenkin laji kuin männynpihkakääpä, ehkä kannattaa vähän kurkata tätäkin mahdollisuutta.

Lajin status on CR etkä kertonut mistä päin Suomea löytyi joten tuskinpa, mutta eipä se kurkkaus mitään haitanne.

Löytöpaikka Pohjois-Savo, Iisalmi.
Sellainenkin laji tuli tässä mieleen kuin Kangaskääpä (Coltricia perennis), mitä nähnyt Kangaskääpiä ovat kyllä erinäköisiä, mutta tuo löytö on varmaan nuori itiöemä. Huopakääpä puoltaisi tuo mallon rakenne, kerroksinen.
Pitänee huomenna poiketa kasvupaikalla ja katsoa tarkemmin ko. tapausta.

Kiitos kommenteista…

Kävin tänään tarkemmin tutkailemassa oletettua Huopakääpää. Kasvaa kyllä ihan maasta, ei mistään puun juuresta tms. Väri erilainen kuin eilen mutta johtunee sateesta. Otin vielä uuden pienen näytteen ja nyt kuivuttuaan samaa värimaailmaa kuin aiemmin otetussa näyteessä. Kovin pieni on, n. 1cm lakki.

Samalla tutkailin hieman ympäristöä ja pari askarruttavaa kasvustoa löytyi.
Alla olevassa kuvassa jonkin nahakas ilmeisesti. Voisikohan olla Lehtokuorikka (Laxitextum bicolor)? Alapinta sileä, lohkaistuna alapinta eroittuu selkeänä vaaleana “viivana” rusehtavasta pohjamallosta. Sahatulla koivun kannolla kasvoi. En ole aiemmin ko. lajiin törmännyt…jos se nyt Lehtokuorikka on.

Sahatulla männyn kuorellisella kannolla vaalea kääpä. Pillit 4-5/mm pitkulaisia. Malto; pillipinnan ja kuultavan mallon välissä laimean oranssin värinen vyöhyke, helppo repiä, lakin yläpinta heikosti karvainen. Nuori Pinovyökääpä itselle tuli mieleen (Trametes ochracea).


Paikka mistä lajit löytyi oli muutenkin mielenkiintoinen, harvenettu vanha hakkuuale, mäntyä pääasiassa. Kangasrouskuja ja Karvarouskuja todella runsaasti, en ole koskaan niin paljoa pienellä alueella nähnyt. Samoin lähes jokaisen ohuehkon kannon päällä jotaina sienikasvustoa. Heltallista, limasientä, kääpää etc. Sekä suurin Leipäkorisieni esiintymä yhdessä paikkaa mitä havainnut, eri kehitysvaiheessa olevia.
Helposti tuollaiset hakkuun jälkeiset alueet (ainakin meikäläinen) ohittaa mutta nyt oli kyllä aikamoinen sienten ja kääväkkäiden jne. aarreaitta. Kelit ovat ilmeisen suosiollisia…

Muihin sieniin en ota kantaa, mutta alimmassa kuvassa ei ole leipäkorisieni, vaan uurrepesäsieni (Cyathus striatus). Se on leipäkorisientä isompi, ulkoa karvainen ja nuorena valkoisen kalvon sulkema (leipäkorisienellä kalvo on kellertävä tai kellanoranssi). Uurrepesäsieni on yleinen ja kasvaa tavallisesti suurina kasvustoina lahoavalla puuaineksella.

1 tykkäys

Ok, kiitos lajinimen oikaisusta. En ole aiemmin Uurrepesäsieneen törmännytkään.

Nuo punaiset versiot ja pieni koko kyllä saa vähän miettimään kangaskääpää. Kuvasin just pari päivää sitten kuusen juurilla kasvavia huopakääpiä ja pillistön väri oli näillä hyvin vaalea, miltei valkoinen ja lakkien savyt kaikilla (useampi kymmentä eri-ikäistä itiöemää) hyvin vaaleaa ruskeaa ja säämiskää.

Tuo valkeahko kääpä jossa myös oranssia ja joka kasvaa männyllä lienee rustokääpä (Skeletocutis amorpha).

1 tykkäys

Niinpä tietenkin…Rustokääpähän se on. En ollenkaan ajatellut millä puulajilla se kasvoi…

Huopakääpä on aika vahva ehdokas minunkin mielestä, mutta täytyy vielä tarkistaa skoopissa. Suku lienee kuitenkin Pelloporus.

Lehtokuorikalta näyttää seuraava laji, mutta suku Laxitextum sisältää muitakin lajeja. Ainakin yhtä laxitextumin lisäksi on Suomestakin kerätty, mutta sen lajin kuvausta ei ole vielä julkaistu. Eli nämäkin pitää skoopata varmistukseksi, mutta L. bicolor on se todennäköisin laji tässä tapauksessa.

Rustokääpä on tuo oranssi, kuten Mikko kirjoittaakin.

Uurrepesäsienestä myös samaa mieltä Visan kanssa. Vain kerran olen sellaisen itse kerännyt Oulusta.

Lajit määritetty.
Maassa kasvava on Kangaskääpä – Coltricia perennis
Sahatulla koivunkannolla kavava on Lehtokuorikka – Laxitextum bicolor

Määritykset Matti Kulju