Mäyränkääpä (Boletopsis leucomelaena)

Vähän aikaa sitten totesin että Japanissa legendaariseksi mainittu harvinainen herkku koutake on yksi meidän suomu-orakkaistamme. Tässä hämmennystä herättää erityisesti se, että Japanilaisissa lähteissä koutake mainitaan Sarcodon aspartukseksi, joka species fungorum mukaan on sama kuin Sarcodon imbricatus joka meillä tunnetaan kuusensuomuorakkaana- siis sinä syömäkelvottomana, ei se parempi männynsuomuorakas Sarcodon squamosus. Sarcodon aspratuksesta myös mainitaan että kasvaa siellä amerikanpunamäntyjen yhteydessä, minkä olisin äkkiseltään ajatellut viittaavan myös mäntyihin Suomessa, mutta kaipa se voi olla että Suomessa ennemmin suosii kuusta. Tässä aika kutkuttava makumysteeri miten voi olla legendaarinen herkku yhdessä maassa ja syömäkelvottoman pahanmakuinen toisessa. Männynsuomuorakkaan kanssa testaillessani totesin jo että se ei ole helpoimpia valmistaa oikein, mutta siitä saa kyllä ainakin todella maukasta muhennosta, joten voipi olla että kuusensuomuorakkaan kanssakin puuttuu vain kulttuurinen tietotaito sitä oikein valmistaa…? En ole vielä tuoreeltaan sitä löytänyt (vaikka ylikypsiä täällä on ollut aika paljon) niin en ole päässyt testaamaan. Toinen vaihtoehto lienee, että Japanissa kerätään kuitenkin Sarcodon squamosusta ts. männynsuomuorakasta, mutta sitä pidetään Sarcodon imbricatuksena (jota ei välttämättä edes kasva Japanissa, joten ei olisi ristiriitaista tietoa mausta niinkuin täällä) - luultiinhan niitä Suomessakin samaksi lajiksi ihan viimeaikoihin asti.

Kuitenkin…

Lähdin Kuusiston Juopinkrottiin ja sen takaiseen metsään metsästämään suomu-orakkaita, koska muistin nähneeni niitä siellä ennen. Sekä kuusen että männynsuomuorakkaita löysinkin, mutta lopulta törmäsin rotkon rinteessä myös kolmanteen lajiin joka pisti vähän ymmälleen. Kasvoi kuusisessa rinteessä kuusen alla, joten ensivilkaisulla katsoin että siinä lisää vähän ylikypsää (koska lakki oli niin tumma) kuusensuomurakasta.

Tarkemmin katsoen siitä kuitenkin puuttui suomut kokonaan. Olemus ja väripaletti oli muuten tosi samanlainen kuin näillä suomuorakkailla, ja koko myös samaa luokkaa, 10-15cm lakki ehkä hieman pienempi kuin muilla mitä löytänyt. Näitä kasvoi kaksi vierekkäin saman puun alla. Piikit myös erottavat tämän suomuorakkaista, ne olivat erittäin lyhyitä, vain 1-2mm luokkaa. Oli vielä ihan hyväkuntoisen oloinen kädessä tutkiessa, eli lakin mustanruskea väri ei näyttänyt olevan pilaantumisen merkkiä vaan normaali täysikokoisen itiöemän väri. Jalka myös tummahko. Malto kiinteää ja vaaleaa.

En orakkaita selailemalla törmännyt mihinkään oikein tämänoloiseen, mikähän voisi olla?





Nappasin näytteen tuosta mukaan.

(Jos jollain on lisäinfoa koutake mysteeristä myös niin mainitkaa toki!)

Sopisiko tähän lakritsiorakas?

1 tykkäys

Lähisuvussa voisi ajatella että liikutaan, mutta vaikka lakritsiorakkaasta mainitaan että lakki tummuu huomattavasti märkänä, mitä kuvia katsonut niin kovimmillaan tummunut vaaleasta oranssinruskeaksi, en löydä viitteitä että näin mustanruskeaksi muuttuisi. Ja näyttäisi mielestäni että silläkin on vielä pitemmät piikit… tällä on tosi siron samettinen piikitys.

Olikohan tätä tutkiessa liikaa orakkaat mielessä? Nyt uudelleen arvioiden tuota todella pientä “piikistöä” heräsi epäilys että onko se niin pientä ja tiivistä että tämä onkin itse asiassa pillistö… mahtaisikohan tämä olla mäyränkääpä (Boletopsis leucomelaena)? Kyllähän tatin pillistökin välillä aikuisena irtoutuu aika samannäköiseksi piikkimäiseksi.




Joo, niinpäs onkin. Hämäännyin enkä katsonut kuvaa tarkasti. Mäyränkääpä. Hieno löytö!

1 tykkäys