Mielenkiintoinen iltahetki [Steatoda albomaculata? ja Araniella sp.]

Alkoi jo hämärtää, kun huomasin puuvajan seinällä vihertävän pallukan. Se oli noin 4 mm halkaisijaltaan. Lähemmin tiiratessani tuli mieleen joku kurkukki. En paljain silmin edes tajunnut, että se oli kääritty verkkoon. Sen vieressä oli jokin musta, noin 3 mm kokoinen. Salamavalo oli liian räikeä punaoranssia seinää vasten. Keksin kokeilla taskulamppua avuksi, kun rengassalama ei yksin riittänyt. Tällaisia kuvia niistä sitten sain. Niihin oli tyytyminen. Mielestäni tuo saalis voisi olla kurkukkilaji Araniella proxima, mutta pikku saalistajaa en onnistu nimeämään. Kävin läpi pallokkeja ja ristikkejä - tuloksetta. Toivoisin saavani teiltä apua, sillä minua suuresti kiinnostaa tämä tapaus.




Joensuun Kiihtelysvaara 31.5.2019

Moi, heti viestisi luettuani hyökkäsin katsomaan hämähäkinsyöjät
Mimetidae (3 lajia) porukkaa, ei täsmännyt, löysin kuitenkin Steatoda albomaculata lajin joka ainakin lähinnä muistuttaa kuvasi otusta.
T:Jyri

En tiedä pystyykö saalista tunnistamaan, mutu tuntumalla kallistuisin kuitenkin Araniella cucurbitina lajiin

Kiitos osallistumisesta, Jyri! Noista Theridiidae-hämikeistä minäkin katsoin illalla ainoaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi ehdottamasi pavukin (Steatoda albomaculata). Nyt aamun tullen kävin katsomassa, josko saalistaja olisi yhä vahtimassa komeaa saalistaan, mutta kaikki oli poissa. Tutkin pitkään noita albomaculatoja netin eri sivustoilta ja tulin lopputulokseen, että niillä on paljon vaihtelua vaaleiden kuvioiden koossa, mutta ovat kuitenkin tällä tavoin kahdessa rivissä ja takaviistoon suuntautuneina. Kuvista ei näy, onko kyseessä koiras, mutta kokohaarukkaan 3,3 - 5,5 mm se hyvin sopii. Aikuiset naaraat ovat reilusti kookkaampia. Merkitsen otsikkoon kysymysmerkin ja jään odottamaan, jos vaikka Hannu Määttänen tai joku toinen teistä haluaisi päätellä jotain muuta. Albomaculatoista ei ole havaintoa Laji.fi:ssä Joensuun seudulta, mutta Lappeenrannasta ja Mikkelistä näkyy olevan. Se ei kai sulje pois mahdollisuutta, että niitä täälläkin olisi. Touko-kesäkuu ovat myös yleisintä liikkeellä oloaikaa niille.
Saalin nimeäminen on tosiaan epävarmaa, vaikka se parissa kuvassa onkin aika selkeästi näkyvissä. Merkitsen sen sp:llä. Proximaan päädyin koiraan cucurbitinaa suuremman koon vuoksi. 4,5 -5,5 mm/max. 4 mm.