Mikä Dysstroma? [Dysstroma citrata]

Kaikki minulle aikaisemmin määrittetyt varpumittarit ovat aina olleet syysvarpumittareita (Dysstroma citrata).
Yleisyydestaan huolimatta kesävarpumittaria ei siis ole kohdalle osunut. Voisiko tämän kuvan yksilö olla kesävarpumittari (Dysstroma truncata)?


Vihti 3.9.2023

Päivämäärästä voi jo päätellä jotain: tämä on citrata.

Truncata lentää keskimäärin selvästi aiemmin, pääosin heinäkuussa, vaikka elokuussakin niitä on havaittu. Näissä tehdään myös paljon virhemäärityksiä, joka vääristää lentoaikakaavioita jonkin verran.

Kiitokset tunnistamisesta Harry! Toki itsekin tiedän, että jo nimensäkin mukaisesti kesävarpumittarin lentoaika on syysvarpumittaria aikaisempi. Miksi kuitenkin halusin varmistaa lajin tämän yksilön osalta perustui seuraaviin asioihin: Kimmo Silvonen kirjassaan puhuu myös 2.-sukupolvesta elo-syyskuun vaihteessa. Myös yksi hänen kirjansa kuvista on todellakin kuin 1:1 oman otokseni kanssa. Havainnot/lajjit - järjestelmässä on viimeisin kesävarpumittarihavainto kirjattu 31.8. Ehkä näissä havainnoissa olevat virheet vääristävät lentoaikakaavioita, kuten mainitsitkin.

Tässä tosiaan lentoajan lisäksi tuntomerkitkin ovat selkeästi citratan: mm. ul. pv:n “sormet” ovat pitkät, kapeat ja terävät (ja kaarros etureunasta kohti siiven ulkoreunaa on loiva, ilman pykälää), sis. pv:ssä selvä terävä kulma siiven tyveä kohti ja sis. pv:n takareunassa vain heikot valkoiset laikut. Lajien väritys menee hyvin paljon päällekkäin, eikä muutenkaan yhtä pitävää tuntomerkkiä ole, vaan yksilöitä pitää katsoa kokonaisuutena. Lisäksi truncata on aina hieman leveäsiipisempi ja isompi kooltaan, mitä tietysti kuvasta on hankala arvioida.

Suuret kiitokset Harry näistä tarkentavista kommenteistasi! Pakko myöntää, että amatöörilla menee jo sellaiseksi hienosäädöksi, että on vain nostettava kädet pystyyn. Mielenkiintoista kuitenkin edes yrittää syventää omaa tietouttaan.