Mikä kääpälaji?

Mikähän tämä mahtaa olla lajiaan? Kuvattu 1.2.2021 Tampereella Pyhäjärven rantametsässä, kasvualustana tuomi.
IMG_1142m IMG_1143m IMG_1144m

Hei,

vastaanpa, vaikken tunne kovin hyvin kääpiä.

Voisikohan olla kuhmukääpä?

Nyt ainakin joku joskus korjaa mahdollisen virheeni :wink:

Terkkui: Marja

No osallistutaan arvontoihin kun Marja kerran aloitti. Onkohan tuolla pillejä, kuvasta ei oikein näe miltä se alapuoli oikeastaan näyttää. Jos ei ole pillejä niin ei ole kääpä ja yksi vaihtoehto voisi olla silloin kelmukka.

Mielestäni pillejä ei näy. Ehdotan ryppynahakkaa, Stereum rugosum. Siihen tulee punainen viiru jos raapaisee, mutta talvella sen esiin saaminen voi olla hankalaa maastossa ja vaatia kostutuksen.

1 Like

Minäkin teen ehdotuksen. Leppäpoimukka/-vanukka.

Leppäpoimukkaa (Plicatura nivea) minäkin kannatan…

Kiitos vastauksista! Kävin uudelleen kasvupaikalla. Ei ole pillejä… Vaihtoehdoista minusta ulkonäön ja kasvutavan perusteella sopisi hyvin ryppynahakaksi. Yritin sitten saada näkyviin Paulin kertomaa punaista viirua. Rungolla ehkä jotain siihen suuntaan saattoi pintaan ilmaantua, hyvällä mielikuvituksella. Toin näytettä sisään. Sulaneena tai edes kostutettuna en kuitenkaan saanut mitään sellaista esiin, pysyi kuivana käppyränä. Leppäpoimukka minusta kuvien perusteella olisi erinäköinen. Ja kasvualustana siis tuomi, vaikuttaako se sitten määritykseen näiden vaihtoehtojen osalta?

Yleensä leppäpoimukka kasvaa lepällä, mutta voi kasvaa myös muilla lehtipuilla. Se on kuitenkin hyvin pehmeä, ryppynahakka kova. Minusta kuvat eivät näytä leppäpoimukalta.

Jos ei ns. vuoda verta, eikä ole varsinaisesti kova tai selvästi monivuotinen (ts. Stereum), niin sitten pehmikkä (Cylindrobasidium evolvens). Mikroskoopissa helppo laji varmistaa, tyypilliset itiöt.

Kuvassa näyttää ainakin parissa kohtaa reuna roikkuvan irti puusta pehmikän tapaan. Stereum-nahakat voivat käpristyä reunoilta irtonaisiksi koppuroiksi, mutta eivät irtoa tuolla tavalla puusta.

Kelmukan pinta on poimuttunut, merulioidi. Tässä näkyvä kuvio on kuivumisen aiheuttamaa repeilyä.

Ryppynahakkaan olisin ensisijaisesti kallistumassa ulkonäön perusteella. Punaista viirua voi olla vaikeaa saada tähän aikaan vuodesta. Kylmällä ja kuivahtaneesta itiöemästä sitä ei oikein tule. Mutta varmistus pitää tehdä skoopilla.

Kiitos vielä lisävastauksista. Luulen, että asia on juuri niinkuin Matti sanoo: Ulkonäön perusteella ryppynahakka. Punaisen viirun puuttuminen (ainakin lähes) selittyy hyvin kylmällä ja sillä, että itiöemä oli tosi kuiva.