Mikä kasvi löytyi kukkapenkistä?

Mistä kasvista lienee kyse?

Maariankämmekällä on tämäntyyppiset lehdet, mutta en tiedä voisiko olla joku muukin mahdollisesti.

Aivan mahdollinen :smile:, voiko olla mikään muu kämmekkälaji? Mukava vierailija joka tapauksessa, maariankämmekkää itsekin googletin, mutta sekin on minulle ihan uusi tuttavuus.

Kielikämmekkä – Dactylorhiza fuchsii
Kuten maariankämmekkä mutta alimmat lehdet pyöreäkärkisiä, kukka punaisempi, kukan huuli erilainen.

Hienoa, pitää innolla seurata millainen kukinto tulee!

Dactylorhiza maculata -ryhmältä näyttää. Varsinkin jos löytö on kalkkialueelta, saattaa olla harvinaisempi D. fuchsii. Nämä liuskakämmekät ovat välillä hyvinkin vaikeita. Lajiutuminen on vähän vaiheessa, joten taksonomia elää. Välillä D. maculataa ja D. fuchsiita on pidetty omina lajeinaan ja välillä saman lajin alalajeina.

EDIT: Tämä siis oli kukkapenkissä, jota on ehkä kalkittu. Sen puolesta kannattaa pitää D. fuchsii mielessä, vaikka alueella olisi karu kallioperä. En tosin ole tavannut kämmeköitä kukkapenkeistä, mutta ehkä puutarhakalkki voisi saada kalkinsuosijan kasvamaan paikalla?Kukkapenkki on tosiaan metsäinen ja varjoinen (Anjala, etelä-Suomi), emme ole perustamisen jälkeen kalkinneet. Metsä näyttää valtaavan - jee - sen myös korvasienien muodossa - käytävällä niitä jo vilistämässä. Seuraamme kukinnon kehitystä, josko siitä saadaan lisää lajivarmistusta. Oli kumpi vaan, upea tulokas, varmaankin linnun tuoma!Nyt kämmekkä kukkii, pystyykö näistä kuvista tekemään tarkempaa lajimääritystä?

1 Like

Pystyy, laji on maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata).

Liuskakämmekät (suku Dactylorhiza) ilmestyvät joskus kukkapenkkeihin. Ne eivät ole erityisen hyviä kilpailijoita muiden kasvien kanssa ja hyötyvät rikkakasvien kitkemisestä, joka saattaa selittää sen, miksi niitä löytyy juuri kukkapenkeistä.

Siemenet ovat pieniä ja pölymäisiä, leviävät tuulen mukana. Mahdollista toki on, että on tullut myös jonkun puutarhakasvin mullan mukana.

Kiitos pikaisesta tunnistuksesta! Mukava yllätys tuo kämmekkä, tuli näin tutustuttua näihin hienoihin kotimaisiin. Aina oppii jotain uutta;)

Lilli Kähkönen
lilli.kahkonen@gmail.com
040 5050807

pe 30. kesäk. 2023 klo 21.52 Visa Lipponen sivustolta LAJI.FI-foorumi <notifications@laji.discoursemail.com> kirjoitti: