Kun löysin tämän kämmekän ajattelin heti, että se on tarvis maariankämmekkä, mutta iNat ehdottaa ensimmäisenä kielikämmekkää - Dactylorhiza fuchsii, joten aloin epäilemään menikö määritys väärin?
Tämä löytyi lähteiköltä, jossa kasvaa paljon maariaa, mutta kun tutkin tarkemmin ainakin tämä taitaa olla liuskakämmekkä. Tällä alahuulen liuskat ovat ainakin saman kokoisia ja alin lehti on tylppä/pyöreäpäinen.
Nyt on enemmän tasakokoiset liuskat. Löysin tämän havainnon laji.fistä ja se osuu graniiitti- ja gneissialueen rajoille GTK:n kallioperäkartassa (Paikaktietoikkuna, karttataso Kallioperä 1:200 000). Kainuun vaarajakson ravinteisempia kiviä alkaa esiintyä 10 - 20 km itään, missä on lähimpänä ainakin gabbroa ja Paltamontien varressa myös dolomiittia.
Näkyikö paikalla mitään kalkinsuosijakasveja? Oliko suolla lettoisuutta (sammalistossa esim. lettoväkäsammal, kultasammal ja lettolierosammal) tai lähteikössä huurresammalia (esim. sirppihuurresammal tai sirohuurresammal)?
En ainakaan huomannut mitään “erikoista”. Lähteikkö oli läpi ojitettu mutta oja melkein umpeen kasvanut. Paljon rahkasammalta ja joitain pajuja ja paljon maariaa. Lähteikköön on kaivettu kaivo josta menee putki läheiseen mökkiin. Ympärillä on tavallista rämettä (suurvarpuja, lakkaa mäntyä)
Edit: löytyi myös muutama muu tämän kämmekän kaltainen
Mainitsemistasi lajeista en löytänyt yhtäkään, joten onko mahdollista, että siellä kasvaisi kielikämmekkää. Voiko maariankämmekkä kasvattaa pyöreäpäisen alalehden?
Maariankämmekkä on muunteleva, ja Dactylorhiza-kämmekät ovat tunnetusti vaikeita. Jos paikalla ei ole mitään kalkkivaikutukseen viittaavaa, en uskaltaisi määrittää varmana kielikämmekkää, siis entistä kalkkimaariankämmekkää. Mikään kämmekkäasiantuntija en kuitenkaan ole. Alalehden pyöreäpäisyys on suhteellinen ja vaihteleva tuntomerkki, joten ei siihenkään voi ihan luottaa.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.