Hei!
Vaalea lintu lienee kyyhky, mikähän laji?
Kuvat aika kaukaa ja hieman epätarkkoja.
Suomenlinna, 5.1.2025
Hei!
Vaalea lintu lienee kyyhky, mikähän laji?
Kuvat aika kaukaa ja hieman epätarkkoja.
Suomenlinna, 5.1.2025
Molemmat kesykyyhkyjä - Columba livia (kesymuoto). Kesykyyhkyjä on monen värisiä, jotkut yksilöt ovat vielä aivan kantamuotonsa kalliokyyhkyn (columba livia) näköisiä.
Kesykyyhkyihin sekoittuu välillä myös jalostettuja viestikyyhkyjä(kesykyyhky). Joskus näkee karanneita yksilöitä puluparvissa seassa. Molemmissa jaloissa värirenkaat.
Puluhan se oli. Kiitos Alpo ja Juha. Laji.fi tuntee molemmat lajit (kesykyyhky ja kalliokyyhky), ja kalliokyyhkyn lajikuvauksen lisäksi kalliokyyhkylle on luetteloitu kesykyyhkyhavaintoja Suomesta. Tämä on hieman hämäävää. Kalliokyyhkyhän (kantamuoto) ei kuitenkaan esiinny Suomessa? Laji.fi käyttää kesykyyhkystä nimeä Columba livia domestica, onko tämä pulun ajantasainen tieteellinen nimi? Ja kalliokyyhky Columba livia?
On tuo kesykyyhkyn tieteellinen nimi Columba livia domestica ja kalliokyyhkyn Columba livia. Lintuopas Euroopan ja Välimeren alueen linnut- kirja ilmaisee vain tuon kesymuodon, mutta esim. Pirkanmaan linnusto- kirjassa on jo tuo domestica. Kalliokyyhkyjä olen nähnyt mm. Teneriffalla.
Pulut ovat myös kalliokyyhkyjä, se on lajin nimi. Kalliokyyhkyn villin kantamuodon eli nimirodun tieteellinen nimi on Columba livia livia. Sillä ei ole suomenkielistä nimeä.
Menee hieman yli horisontin, mutta siis kalliokyyhky on kantamuoto, ja kesykyyhky sen kesymuoto. Lajilla voi olla muotoja. Myös näkee käytettävän termiä kalliokyyhkyn alalaji.
Muoto on yleistermi sille, että lajin yksilöiden välillä on eroja. Jos muodolle on annettu kolmiosainen tieteellinen nimi, silloin se on alalaji.
Kalliokyyhky Columba livia on laji, jonka alalajeja ovat villi kantamuoto Columba livia livia ja kesykyyhky eli pulu Columba livia domestica. Pululla on harmaita, mustia ja valkoisia värimuotoja, mutta ne eivät ole alalajeja.
Luulin että villimuoto kalliokyyhkystä olisi ollut kantalaji. Eikö siis Teneriffalla vuorella näkemäni parvi noin 40 täysin kalliokyyhkyn näköistä ollutkaan kantalaji? Oliko tuo parvi sitten villimuoto lajista? Mikä ja missä se kantamuoto sitten on ja oleilee jos villimuoto ei ole kalliokyyhkyn kantalaji? Onko se kantamuoto siis kuollut jo sukupuuttoon? Ei kai tuo kyyhkyslakkojen kirjekyyhkykään voi olla kantalaji, jonka jälkeläisiä kesykyyhkyt(pulut) ovat?
Turun seudulla puhutaan, että Naantalin Kuparivuorella on tai on ollut kalliokyyhkyjä. Lienee urbaanilegenda?
Joskus luin jostain, (varmaankin Tiedeluonto- tai Suomenluonto -lehti tai jokin aikaisempi ketju täällä foorumilla) että LÄHES alkuperäisiä kalliokyyhkyjä on vain muutama populaatio. Joillain Välimeren saarilla taisi olla lähes eristäytyneitä populaatioita joihin ei ole sekoittunut kesykyyhkyä.
Kalliokyyhkyjen tapauksessa ei ole olemassa mitään kantalajia. Kalliokyyhky lajina on aikoinaan kuvattu villin muodon perusteella, villi muoto on siis lajin kantamuoto. Siitä poikkeava kesykyyhky on kalliokyyhkyn toinen muoto, joka on kuvattu alalajiksi domestica. Samalla on automaattisesti ”syntynyt” kantamuodosta alalaji livia. Alalajia, jonka tieteellisen nimen kaksi viimeistä osaa ovat samat, kutsutaan myös nimiroduksi.
Tämä kaavio on oikein. Kalliokyyhkyn villillä kantamuodolla ei ole omaa suomenkielistä nimeä.
Pulutkin ovat kalliokyyhkyjä ja saattavat pesiä myös luonnonbiotoopeilla.
Kiitos tarkennuksesta!
Käytännön kannalta voisi olla yksinkertaista käyttää nimiä villikalliokyyhky / kesykalliokyyhky tai villikyyhky / kesykyyhky.
Pulua kutsutaan myös citykyyhkyksi ja kulttuurikyyhkyksi.
Onko kirjekyyhkyn tieteellinen nimi myös Columba livia domestica?
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lintujen ”virallisista” suomenkielisistä nimistä vastaa Birdlife Suomen nimistötoimikunta.
Kirjekyyhkyt ovat myös domestica-alalajia.
Suomen Luonto -lehdessä 9/2024 on hyvä juttu pulusta ja sen alkuperästä.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.