Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikä mikro? ja pikkuperhosten määrityskirjasta

Mikä mahtaa olla tämä sievän näköinen pikkuperhonen? Tuli valolle 30.7.2017 Itä-Pirkanmaalla.

Jossain aiemmissa viesteissä oli mainittu jokin pikkuperhosten määrityskirja. Mainittiin vielä kohtuuhintaiseksikin. Viestiä en enää löytänyt. Mikä kirja mahtoi olla kyseessä ja onko sellainen selkeä, kuvitettu opaskirja, josta sunnuntaiharrastajakin voi tunnistaa lajeja ilman mikroskooppia?
micro-30-7-2017

1 tykkäys

Miltochrista miniata, ruususiipi.

1 tykkäys

Kiitos paljon määrityksestä, tulikin tosi nopeasti!

Satuin juuri olemaan koneella. Kirjoista minulla ei ole tietoa, mutta tätä et olisi mikrokirjoista löytänytkään.

Pikkuperhosista kokonaisuutena ei tietääkseni ole yleistä määrityskirjaa, ainakaan sellaista jossa olisi Suomen lajisto. Sen sijaan monista pikkuperhosryhmistä on hyviä määrityskirjoja, mutta yhdestäkään ei taida olla suomenkielistä kirjaa. (Tai no, nykyään päiväperhoset lasketaan usein mikroiksi, niistä on kirjoja. :))

Tarvitset siis käytännössä aika monta kirjaa, jotta pikkuperhosten määrittäminen onnistuisi. Monesta ryhmästä suurin osa määrittyy ilman mikroskooppia, mutta loppujen tunnistaminen ei ole kirjasta kiinni niinkään vaan siitä ettei “makroskooppisia” tuntomerkkejä ole, tai ne ovat habitus-luonteisia ja vaativat paljon harjoittelua.

Verkosta löytyy pikkuperhosista resursseja joilla pääsee hyvin määrittämisessä alkuun. Nämä linkit ovat varmaan useimmille tuttuja (Kuvapankki, Svenska Fjärilar, UK Moths, Lepiforum; en jaksa nyt kaivella itse linkkejä).

1 tykkäys

Kiitos scellukselle hyvistä neuvoista ja tiedoista. Internetiä varmaan joutuu varmaan käyttämään, jos pikkuperhosia haluaa määrittää.

Joo, eipä taida tosiaan löytyä suomalaista määritysopasta pikkuperhosista (määrärahahakemuksia vaan säätiöille sellaisen kirjan aikaansaamiseksi ja vetoomuksia valtiovallalle, että tutkimuksesta ei vähennetä resursseja, niin kenties vielä joskus sellaisen kirjan saamme).
Eräässä viestissä joku kertoi löytäneensä jonkin kelpo oppaan, ulkomaisen kylläkin, jota kehui hyväksi. Valitettavasti tuota viestiä en sitten enää etsimälläkään löytänyt. Ajattelin että kirja olisi jotain vastaavaa kuin “Guide to the Moths of Great Britain and Ireland”, joka oli todella käyttökelpoinen ja tarpeellinen ennen “Suomen päivä- ja yöperhoset maastokäsikirjan” ilmestymistä. Tästä englantilaisestakin löytyi lähes kaikki päivittäin Suomessa mökiltä valolta tapaamani lajit, tietty Lapin ja harvinaisemmat itäiset lajit siitä puuttuivat. Todella harvoin silti täytyi muualta määritysapua etsiä. Onneksi kuitenkin Suomeen saatiin kolme vuotta sitten vihdoinkin hyvin kuvin varustettu tunnistusopas kaikista suurperhosistamme.

Tämä voisi olla vastaava mikroille: “Field Guide to the Micro-Moths of Great Britain and Ireland”

Mutta melkoisia sudenkuoppia määritykseen syntyy jos suomalaista lajistoa pelkästään brittikirjalla määrittää, ainakin mikroissa. Toki moni yleinen laji määrittyy.

Itselläni oli nuorena sellainen kaksiosainen sininen Southin “Moths of the British Isles”. Kyllä sillä joitain mittareita määritti (yökkösistä jne. oli parempia kirjoja), koskaan ei kuitenkaan voinut olla ihan varma lajista.

Kiitos MarkoT vinkistä. Se vaikuttaa hyvältä, jota voisi harkita. Kuvat vaikuttivat yhtä laadukkailta kuin Britannian suurperhosista tehty vastaavan teoksen, samoin kirja muutoinkin. Näyttääkin kuvitus olevan molemmissa kirjoissa saman tekijän käsialaa, kustantajakin on sama.

Joo kyllähän tuo mikroperhosten jengi on sen verran monimuotoinen ja heimoja ja lajeja riittää melko lailla, joten ei niihin yhtä määritysopasta ole olemassa. Sen verran kuitenkin luulen tietäväni, että pussikoista (Coleophoridae) on tulossa suomalainen määrityskirja ja sitä on laadittu jo pitkään. Kyseessä on aika paha lajiryhmä määritettäväksi ja ehkäpä tämä suomalainen opus on kansainvälisestikin ihan merkittävä teos.

Joskus Suomessa oli tekeillä teos yökkösistäkin, siis ennen Silvolan kaiken kattavaa makroteosta. Sen vaiheesta en tiedä enkä ole kovin varma sen lisäarvosta nykyiseen makrolajeja käsittelevään kirjallisuuteen juuri tuon Silvolan teoksen ilmestymisen takia. Se, mitä minä tällä hetkellä kaipaisin, on kunnon määritysopas Suomen ja lähialueiden koisalajeista. Nehän siirrettiin systematiikassa makrojen puolelle ja se sai ainakin itsessä pienen heräämisen koisien tarkkailuun ja vähän keräämiseenkin. Sellaista ei ainakaan tällä hetkellä ole olemassa ja lisäarvo siten olisi varma.