Mikä puu

Oheinen puu kasvaa Keski-Suomessa vanhassa kuusikossa metsätien varrella. Runkoja on muutama kymmenen muutaman aarin alueella. Puut ovat hyvää tukkipuukokoa. Puissa on oksia vain latvustossa männyn tapaan. Kuori (kaarna) on ohut halkeillut, harmaahko. Oksilla on pieniä käpyjä. Neulaset ovat melko pitkät ja ainavihantia.

Minulla on pihalla sembramänty ja ainakin
siinä ovat kävyt tuolla tavoin oksien kyljissä kiinni.
Voisikohan kyse olla kys. puusta?

Lähistöllä on sembramäntyjä, joissa olen nähnyt usein pähkinähakkeja. Sembramännyn kävyt ovat tosi isoja. Nämä ovat pienempiä kuin männyn kävyt. Lisäksi puut ovat isoja. Isoimmat ovat puolisen metriä halkaisijaltaan ja varmaankin 20 metriä korkeita.

Eikö sembramäntyjä ole kuin yksi laji?
Olen ollut siinä luulossa, että lajeja olisi
enemmän kuin yksi…Toivottavasti joku
expertti kommentoi!

Isokäpyinen (8-15cm) laji on makedonianmänty Pinus peuce. Sembramännyn kävyt ovat kooltaan 4-8cm. Lajit ovat muutoin melko samannäköisiä, kummallakin viisi neulasta samassa kääpiöoksassa.

Varmastikin ovat sitten sembramätyjä. Ainakin ovat hyvin paljon männyn oloisia. Mistähän lienevät tuonne keskelle metsää tulleet. Ehkä lintujen läpi menneitä.

Lajimäärä riippuu vähän siitä, mitä sembramännyllä tarkoitetaan. Lajitietokeskuksen lailuettelossa ovat mm. lajit kiinansembra Pinus armandii, alppisembra P. cembra, koreansembra P. koraiensis, pensassembra P. pumila ja siperiansembra P. sibirica. Näistä P. cembra ja P. sibirica on joissakin luetteloissa tulkittu saman lajin P. cembra alalajeiksi.

Hei!
Minusta eivät ole sembroja. Lähinnä tulee mieleen kontortanmännyt.
Ne eivät kyllä leviä pitkiä matkoja ilman ihmisen apua. Osa vaatii kai
metsäpalonkin ennenkuin kävyt aukeavat.
Terv. Jaska M-J

Sembra ja kontorta on helppo erottaa toisistaan, sembralla neulaset ovat viisittäin ja kontortalla pareittain. Kontorta taitaa olla kaksineulasisista vierasmännyistä ainoa, joka kasvaa noin suureksi. Puu- ja pensaskasvion mukaan sen koko on 15-22m.

Kontortamänty. Neulaset näyttäisi kuvassa olevan kaksittain ja tuo käpyjen säilyminen oksissa kiinni on kontortalle ominaista, käpyjen koko on tavallisen männynkävyn luokkaa. Kontortan neulaset on pitemmät ja tummemman vihreät kuin männyllä ja kaarna on juuri tuollaista, ihan kuin kuusella.

Minustakin kyseessä on kontorta. Sitä on usein istutettu pieninä ryhminä koemielessä tavallisiin talousmetsiin. Kuvissä näkyvät hyvin kontortan ominaisuudet: harmaa kuori, kaksineulasisuus ja käpyjen säilyminen puussa. Muut samantapaiset kaksineulasiset männyt ovat arboretumien harvinaisuuksia.
Seppo