Puiden erikoismuodot ja muuten erilaiset puut [Yleinen ketju]

Parin viime vuoden aikana on luonnossa liikkuessa nähnyt monenlaisia erilaisia puita, varsinkin havupuiden erikoismuotoja. Niitä on kiva bongailla. Osa on yllättävän yleisiä, kun oppinut tiirailemaan yläilmoihinkin.

Tähän ketjuun voi postailla kuvia niistä! Kaikenlaisista, iäkkäistä ja nuoremmista puista. Osalla on historiaakin ihmisille, kuten karhupetäjillä.

Käyn kesän aikana kuvaamassa muutamia aikaisemmin löydettyjä uudestaan. Tässä aluksi pari uutta tältä vuodelta. Tämä Saarijärveltä:

Hyvinkäältä tänään. Lieneekö erikoismuoto vai onko taustalla jotain muuta? Terveenoloinen kyllä ja kasvaa toisin kuin muut paikalla:

Nätti kyllä.

1 Like

Tämä kuusipuu on kuvattu parikymmentä vuotta sitten.


Toukokuu 2000, Kokkola.

1 Like

Joskus talousmetsäkin yllättää vanhuksilla. Vielä on kataja paikallaan, tänään käytynä. Näinkin isot puumaiset katajathan eivät ole enää rauhoitettuja yleisesti Manner-Suomessa. Säästyyköhän seuraavilta hakkuilta:

Hyvinkäältä. Rinnankorkeudella (1,3m) ympärysmitta on n. 120 cm, joskin vaikeasti mitattava. Korkeutta kepillä ja jalkamitalla mitaten 13 m, ainakin yli kymmenen. Kuinkahan vanha mahtaa olla? :thinking:

Pahkoille voisi olla ihan oma viestiketjunsa. Niitä on niin monenlaisen näköisiä, jotkut varsin hauskoja. Tässä kuitenkin toissapäiväinen löytö:

Ohukaisessa oksassa roikkuu sen kokoon nähden iso pahka kuin joulukuusen pallo. Kovin nurinkurisen oloinen muutenkin… :smiley:

Tosi mielenkiintoinen tuomi!

ti 31. maalisk. 2020 klo 10.01 Juha S sivustolta LAJI.FI-foorumi laji@discoursemail.com kirjoitti:

1 Like

Oha mahtava kataja !!!
Kyllähän tommone puu kuuluu mehturin taikka motokuskin ymmärtiää jättiää rauhaan. Musta pylväskataja on eelleekin rauhotettu, mutta en mäne kummiskuaa vannomaa. Ihtelläkin on muutama pylväs, mutta tuoho verrattuna lapsukaisija. :slight_smile:

1 Like

Toivottavasti säästyy typeryyksiltä, on hieno.

Puumaisten katajien rauhoitus on poistettu Manner-Suomessa vuonna 2006. Yksittäinen puu voidaan toki rauhoittaa myös luonnonmuistomerkiksi, mutta yksityisellä maalla päätös voidaan tehdä vain maanomistajan hakemuksesta tai suostumuksella. Tästä en tiedä omistusta, mah. Tornatorin maita.

Tuo pahka kyllä kummeksuttaa. Poikkeuksellisen kasvun lisäksi ikäänkuin olisi vanhentunut ennen aikojaan. Otan seurantaan.

2006?? No ilimankos mulla ei olu tuota tietova, ku en ollu Suomessa tona vuonna. Mikähä on mahtannu olla perimmäine syy ottuaa pois suojjeluista? Ei noita mummiskuaa nii kauheesti ole.
No mun pylväät on rauhotettu nii pitkiää, ku mussa henki pihisee. :slight_smile:

1 Like

En tiedä tuosta tuon enempää, eikä googlettamalla äkkiseltään löydy selitystä. Katajahan ei sinänsä ole mitenkään uhanalainen, eikä rauhoituksella ole ehkä suurta merkitystä sen monimuotoisuuteen, niin liittyisikö sitten siihen?

Saisihan tällaiset silti olla, edes puolittaisesti.

Joo, kyllä minäki kaavan surutta puskamaiset katajat maahan, mikäl ei ole avonaisessa paikassa. Kaipa se on näillä seuvvuilla ollu mehtureille selekee aina, et poikkeevija yksilöitä ei kaaveta. Sitä toivosin ymmärrettävän jokapuolella. Tuossa ol just yhe ammattimehturin kanssa puhetta, mite alueittai on eri käytäntöjä, esim. sähkölinjoje aluste raivaamisessa. Osassa kaikki pois ja osassa jättiää just katajat, mikä musta on iha järkevää, kun harvemmi niistä pylväitä tulee, ni ompaha siinä evästä ainaki linnuille. :slight_smile:

Pienet tuulenpesät oksissa eivät ole kovin harvinaisia männyissä. Latvassa olevat, pallolatvat eivät vaikuttaisi olevan niin yleisiä. Tämä Nurmijärveltä:

Tavallaan näkysällä paikalla järven rannalla, mutta kuinkahan moni on huomannut :thinking:

Pahkoihin tämäkin menee. On vähän samanlainen kuin nuo Juhan aikaisemmat kuvat.
Jo usean vuoden ajan olen katsellut tätä tuomen oksalta riippuvaa “kummajaista”. Mikähän tällaisen aiheuttaa?


Vihti 23.4.2020

1 Like

Hirvensalmi, Tuukkala, Hämeenmäki
Kuvattu 042019 ja on siellä vieläkin, “pihlajainen yhteys” :wink:


1 Like

Mahtaisikohan tässä sittenkin olla jonkun sienen tai bakteerin aiheuttamasta liikakasvusta? Tuo löytämäni kasvaa myös Vihdin seudulla, tarkemmin Vihtijärvellä… :thinking:

1 Like

Nuo sinun kuvasi ovat sitten Vihdin itäreunalta ja minun länsireunalta kuvattuja.
Itsekin päädyin tutkailuissani siihen, että taitaa olla jokin sienitauti kyseessä. Taphrina-sukuun kuuluvat kotelosienethän näyttävät aiheuttavan esimerkiksi nuo koivulla tyypilliset tuulenpesät. Ehkä sieltä suunnalta saattaisi löytyä ratkaisu myös näihin tapauksiin, mene ja tiedä.