Punertava alustanmyötäinen kaatuneella puulla

Pientä hajua on, varmistusta kaipaillen. Eilen kuvattu Vantaanjoen varrelta, Rajakoskesta jonkin verran ylöspäin. Samassa rungossa oli enemmänkin. Toinen kuva on otettu salamalla, kun alkoi hämärtämään.

Lajista tuskin voisi esittää mitään varmaa, vain aprikointia, joka ei toisaalta johda mihinkään?
Näissäkin tapauksissa olisi hyvä tietää aivan ensimmäiseksi puulaji tai ainakin onko havu- tai lehtipuu?
Tuon tapaisia sienikasvustoja, olen pitänyt usein lohiorvakkana? Varmaan niitä saattaisi löytyä muitakin!

1 Like

Tämä oli vuosi sitten. Sittemmin ymmärtänyt sen, että miten monia on vaikea, ellei mahdoton määrittää kuvista ja tämäkin vielä vanhalla kameralla kuvattuna… :wink: Puu oli havupuu isolla todennäköisyydellä, paikalla en ole käynyt toistamiseen. Nykyään yrittää senkin määrittää paremmin.

Ei ne veikkauksetkaan ole aina aivan turhia. Hyvistä aprikoinneista on äkkiä apua toisella kertaa samantapaiseen törmätessä. Osaa hakea lajia tai ryhmää paremmin - tai olla hakematta ollenkaan, jos tietää sen olevan turhankin hankalaa.

Joo, Eskon ohjeet hyvät. Puulaji on tärkeä ja jos kuva ei ole riittävän tarkka, ei siitä ole paljoakaan apua. Ja usein kääväkkäiden osalta hyväkään kuva ei auta määrittämään varmasti. Siispä ohjeena vielä, että kuvan ottamisen jälkeen otat siitä palasen mikroskooppista määritystä varten. Sitä voidaan sitten pyytää tutkittavaksi, jos kuvasta jää epäselväksi.

Hyvät perustiedot ovat tärkeitä, puulaji, puun laatu (kuoreton maapuu, jne), lahoaste, runsaus, elinympäristö ja tietysti paikkatiedot ja kerääjä sekä päiväys.

Hyviä ohjeita näytteiden keruuseen löydät www.sieniatlas.fi sivustolta. Katso sieltä “ohjeita” yläpalkista.

1 Like