Viimeiset vanhat kuvat käävistä? [1. Kynsikääpä, 2. Kermaspikka, Lepänkääpä, 4. Kantokääpä, 5.?, 6. Kuhmukääpä, 7 ja 8. Lepänkääpä, 9. Taulakääpä, 10. Rivikääpä 11. Kermaspikka]

Pälkäne noin 15 vuotta sitten. Viimeinen kuva maaliskuu 2025. Eka kuusi, 2- 4 harmaaleppä, 5 - 8 tervaleppä taai raita, 9, 11 harmaaleppä, 10?











  1. alakuva tarvittaisiin. Ehkä kynsikääpää jos havupuulla
  2. Kermaraspikka ehkä?
  3. lepänkääpä luultavasti
  4. kantokääpä
  5. Mikä puu? (lepänkääpä, raidankääpä tms)
  6. Mikä puu? levykääpä jos koivulla? Muuten ehkä kuhmukääpä
  7. Lepänkääpä
  8. Lepänkääpä
  9. taulakääpä
  10. rivikääpä
1 Like

Kiitos Turo tunnistuksistasi! Ei löytynyt 1 alakuvaa, mutta toinen löytyi. 5. on ehkä tervaleppä tai raita, 6. raita. 5 minusta männynkääpä? Eikös viimeinen(11) ole kermaspikan alkuja?

Eka varmaankin kynsikääpä, mutta lajia ei pysty sanomaan ilman alapintaa. Isäntäpuukaan ei auta varmaan määritykseen.

Vitosesta mietin, voisiko Diplomitoporus flavescens olla mahdollinen. Kuva ilmeisesti talvella otettu, joten pakkanen on saattanut vaikuttaa.

Viimeinen tosiaan näyttäisi nuorelta kermaraspikalta.

1 Like

Kiitos Pauli! Viitonen otettu talvella 17.12.2009

Onko 5. puun lajista varmuus että mänty? Jos ei niin monta vaihtoehtoa joita ei varmaan pysty varmaksi sanomaan

Kuvauspäivät tarkistamalla ei välttämättä olekaan mänty, vaikka siltä näyttää? Puu on luultavasti tervaleppä, tai raita?

Se vitonen jäänee nyt sitten epävarmaksi. Tiedät kuitenkin seuraavalla kerralla, mitä lajeja ruveta miettimään.

Puulajin sanominen jälkikäteen kapeasti rajatusta kuvasta ei ole helppoa. Siksi aina muistiin tai sitten kauempaakin otettuja kuvia joista lajin todennäköisemmin saa muut selville
Veikkaan ettei ole mänty

1 Like

Muisti ei kanna 15 vuoden takaa, toisaalta on varsin hankalaa kun ottaa kääpäreissulla esim. 50 kuvaa kerralla ja poistelee (yleensäkin metsän hämärisä oloissa otetut) tärähtäneet kuvat jo metsässä ja yrittää pitää kirjaa samalla puulajeista. Mutta ei merkitystä tuon 5 kuvan suhteen, poistan sen kansioistani. Mutta Turon ehdotus puulajin kuvaamisesta samalla kauempaa on hyvä vinkki. Kiitos siitä!

Näytteiden kanssakin on kätevää ottaa ensin kuvat sienestä ja sitten näytepussista, mistä näytteen tiedot mukaan lukien isäntäpuu näkyvät. Näin näyte ja kuvat ovat yhdistettävissä. Sama systeemi toki toimii ilman näytettä, jos kirjaa havainnon vihkoon ja ottaa vihkosta kuvan. Jos näytteessä on vähän puuta, sen saa myös mikroskoopilla määritettyä ainakin tasolle havupuu/lehtipuu.