Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikähän kääpä

Tänään Vanhankaupunginlahden Keinumäen arboretumissa. Oli joku massiivinen jo kaarnaton mutta kova maapuu, ehkä vaahtera tai sitten joku muu iso lehtipuu, ei kuitenkaan haapa, leppä, koivu, raita. Vieressä kasvoi kynäjalavia ja yksi iso vaahtera.

Hyvin pienet pillit, helppo repiä joka suuntaan ja repimispinnalle tuli sellaista valkoista villamaista langanpäänukkaa. Kumimainen helposti taivuteltava sormituntuma. Malto valkoista, selvä tuoksukin on mutta en osaa sitä kuvailla.

Pinovyökääpää (Trametes ochracea) ehdotan.

Kiitos, pinovyökääpää onkin tullut ihmeteltyä tänä keväänä moneen kertaan. Onkohan sillä kaksi satokautta kun tuntuu tulevan huhti-toukokuussa usein vastaan ihan priimakuntoisena ja sitten loppusyksystä uudelleen? Tämä oli kyllä vähän outo kun oli ihan resuna alapinnalla ja puhtaan valkoiset pillit tukevissa itiöemissä ja kasvu täysin kuorettomalla puulla. Yleensä on mielestäni selvästi ruskehtavat pillit. Pinovyö on myös mielestäni tosi sitkeä revittäväksi, tätä oli helppo repiä. Mutta ei taida olla oikein mitään vaihtoehtoja eli pinovyökäävällä mennään. Samalla puulla oli viime kesänä kastanjakääpää, sitä oikeastaan lähdin tarkastamaan mutta tämä tuli vastaan.

Tuossa sinun kuvassa on nuo pillit hampaisia, en sitten tiedä voiko Pinovyökäävällä olla niin?
Tässä linkki omaan otokseeni pinovyökäävän pillistöstä: Peruskääväkkäitä ja tunnistamisen tuskaa ja riemua (lajit määritetty)
Aikatavalla erilainen kyllä on. Muutenkin tuossa meikäläisen kuvassa Pinovyö on paljon tukevamman näköinen.
Itse koen nämä tietyt Trametes lajit aika haastaviksi tunnistaa.

Mielestäni ei ole Trametes. Hampaiset pillit ja läpikuultava reuna/malto eivät sovi. Myös jos on helppo repiä lakki poikki niin ei viittaa Trametes-sukuun.

Luulusin että tuossa on kaksi lajia: kuollut pinovyö (tai lakillinen nahakas), ja sitten sen päälle (eli alle) kasvava toinen laji. Toinen laji ehkä tikankääpä tai joku Skeletocutis. Äkkiseltään en muista nähneeni esim. S. amorphaa lehtipuulla, mutta ei kai se mahdotonta olisi, joustava lajihan se on.

Kuvissa ei näy pillien muotoa, mahdollisia värimuutoksia kosketukseen, ja mallon poikkileikkausta, jotka tässä olisivat tarpeen.

Mielenkiintoinen kuitenkin, näyte kannattaa skoopata niin saa kuviin nimen.

Kiitos Pyry, täytyy käydä paikalla tarkastamassa tilanne. Nämä olivat siitä Keinumäen kynäjalavikosta, missä kasvaa savukääpää yhdellä kannolla, joku 50 metriä ylärinteeseen tornin suuntaan. Ainoa iso maapuu paikalla.

Kävin 17.07 kurkkaamassa mitä näille kuuluu. Hieman on ilmiasu muuttunut sitten toukokuun lopun. Tässä uusi kuva samoista käävistä mitä kolmoskuvassa näkyy toukokuussa kuvattuna.

Otin myös näytteen hyväkuntoisesta oksan alapinnan resupinaattisesta itiöemästä. Kastelin sen ja tuoksu oli aika selkeä ja vahva. Pohjalla tuore kala ja siinä mukana käsiin appelsiininkuoresta jäävää makeanpistävää tuoksua, ei kuitenkaan mitään anikseen/kumariiniin viittaavaa. Toinen nenä ei kuitenkaan allekirjoittanut tätä luonnehdintaa muttei keksinyt mitään sanoja tuoksulle. Kokeilin myös repiä itiöemää ja jonkin verran oli sitkeyttä mutta helppo oli silti repiä kumpaankin suuntaan. Skooppasin myös itiöt, joita oli näytteessä runsaasti. Yritin saada lasille puhtaan näytteen tuosta alla kasvavasta vaaleasta pillistöstä. Normi-itiön koko oli 7 x 3,5 eli kaipa Trametes on kyseessä.

Jos on Trametes niin mieleen tulee voisiko olla ylivuotista tuoksuvyökääpää. Tämä on kotireviirillä joten helppo seurata josko pukkaa uusia itiöemiä tulevana syksynä.