Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikähän kääpä

Tänään Vanhankaupunginlahden Keinumäen arboretumissa. Oli joku massiivinen jo kaarnaton mutta kova maapuu, ehkä vaahtera tai sitten joku muu iso lehtipuu, ei kuitenkaan haapa, leppä, koivu, raita. Vieressä kasvoi kynäjalavia ja yksi iso vaahtera.

Hyvin pienet pillit, helppo repiä joka suuntaan ja repimispinnalle tuli sellaista valkoista villamaista langanpäänukkaa. Kumimainen helposti taivuteltava sormituntuma. Malto valkoista, selvä tuoksukin on mutta en osaa sitä kuvailla.

Pinovyökääpää (Trametes ochracea) ehdotan.

Kiitos, pinovyökääpää onkin tullut ihmeteltyä tänä keväänä moneen kertaan. Onkohan sillä kaksi satokautta kun tuntuu tulevan huhti-toukokuussa usein vastaan ihan priimakuntoisena ja sitten loppusyksystä uudelleen? Tämä oli kyllä vähän outo kun oli ihan resuna alapinnalla ja puhtaan valkoiset pillit tukevissa itiöemissä ja kasvu täysin kuorettomalla puulla. Yleensä on mielestäni selvästi ruskehtavat pillit. Pinovyö on myös mielestäni tosi sitkeä revittäväksi, tätä oli helppo repiä. Mutta ei taida olla oikein mitään vaihtoehtoja eli pinovyökäävällä mennään. Samalla puulla oli viime kesänä kastanjakääpää, sitä oikeastaan lähdin tarkastamaan mutta tämä tuli vastaan.

Tuossa sinun kuvassa on nuo pillit hampaisia, en sitten tiedä voiko Pinovyökäävällä olla niin?
Tässä linkki omaan otokseeni pinovyökäävän pillistöstä: Peruskääväkkäitä ja tunnistamisen tuskaa ja riemua (lajit määritetty)
Aikatavalla erilainen kyllä on. Muutenkin tuossa meikäläisen kuvassa Pinovyö on paljon tukevamman näköinen.
Itse koen nämä tietyt Trametes lajit aika haastaviksi tunnistaa.