Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikähän lienee? 🤔 [Dioryctria abietella, männynkäpykoisa]

Yllättävän kookas mielestäni. Kävin vielä tarkistamassa siiven pituuden ja se oli 12-14 mm luokkaa. Hieno töyhtö päässä. Kaunis, monipuolinen kirjailu siivissä. Mahtaako olla joku kääriäinen tai koisa kenties?Joensuun Kiihtelysvaara 19.6.2021

Muistuttaa lajia männynversokoisa, ainakin
kannattaisi tarkistaa…

Kiitoksia pelinavauksesta, Lauri! :+1: Ohjasit oikeaan paikkaan. Laji-sivustolla ilmeni kuitenkin heti valinnan vaikeus. Siellä on neljä lajia: männynversokoisa (Dioryctria simplicella), männynkäpykoisa (D. abietella), männynkuorikoisa (D. sylvestrella) ja vielä kuusenkuorikoisa (D. schuetzeella), jotka äkikseltään näyttävät keskenään samanlaisilta. Yleiskuvauksia tavailtuani ja kuvia vertailtuani männynkuorikoisa sai minulta eniten kannatusta. Männynversokoisalla munuaistäplän sanotaan olevan harmaa, kun taas tällä minun perhosellani se on kirkkaan vaalea. Toivon hartaasti, että joku uskalikko rohkenee määrittä tämän, ettei jää Dioryctria sp.:ksi!

Joo, Dioryctria abietella

Kiitos määrityksestä, Pekka! :ok_hand: D. abietellalla ja sylvestrellalla on tosi pieni ero keskenään, näköjään. Luotan mielipiteeseesi täysin. Mäntyjä on koko pieni metsällinen tuossa takapihallani, joten toukille puuhaa riittää. Mitä nyt menneen viikon myrsky ja mylväys tiputti valtaisan määrän käpyjä pihalleni… :wink: Avuksi on vielä vanha mahtava kuusi. Senkin kävyt näyttävät kelpaavan.