Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikämikä mustahäntä Kitisellä?

Tällainen kaveri ihmetteli meidän kuusenkerkän keruuta Kitisen rannalla Askassa. Noin 7 cm pitkä, musta suora ja tasapaksu pyrstö, rubiininhohtoiset, loistavat selkälihakset. (ne ei oikein tarttuneet kännykän kameran kuvaan.)
Korentowikistä en löytänyt vastaavaa. Enpä ole ennen törmännyt…?
Kuvauspäivä 15.6.2021

Kuvassa oleva naaras on mielestäni suurella todennäköisyydellä aapakiiltokorento (Somatochlora alpestris).
Varsin tukeva ja aikalailla tasapaksu ruumis, toisen ja kolmannen jaokkeen välissä oleva valkeahko rengas, varsin tummat siipitäplät ja lähes musta takaruumis puoltavat aapakiiltokorentoa.
Varsin samanlainen olisi harvinaisemman tundrakiiltokorennon naaras, mutta sillä on myöhäisempi lentoaika, ja myös esiintymisalue on vielä pohjoisempi eli pohjoisin Lappi ja käsivarren Lappi. On maailman pohjoisin sudenkorentolaji!
Valitettavasti kuvan tarkkuus ei kunnolla riitä siipisuonituksen tarkasteluun. Näiden kahden lajin välillä siinä on eroa.

Aapakiiltokorennon kannalla myös.

Kiitoksia, yritänpä googlata lajitoveriensa kuvia. Siinä se nökötti Orakoskelta :wink: lähtevän voimalaitospadon kuivalla puolella virtaavan ojan varrella.
-Eipä sitä kun on metsässä ohjaamassa poimijaporukkaa tule kunnon kameroita otettua mukaan. Jos nyt sellainen edes olisi. Edellisen kerran korentoasioissa ihmeteltiin kirjojokikorennon kuoriutumista muutama vuosi takaperin.