Mustia minisieniä maapuilla

Laitan tähän pari kuvaa nyt syksyllä vastaan tulleista miniminisienistä.

  1. Hauskoja simpukoita kaarnattomalla kuusen maapuulla Helsingissä suht paahteisella paikalla. Tämän skooppasin ja varmistin mielestäni lajiksi Lophium mytilinum elikkä pyrenomykeeteissä ollaan


  1. Haavanhiiltä on tullut “määriteltyä” mutta koskaan ei ole tullut oikein kunnolla tutkittua. Nytkään ei ole näytettä mutta kaipa tätä varmana tapauksena voisi pitää. Lokakuu ja Porvoo kaarnaton maaoksa, puulaji varmaankin haapa, ainakin vieressä oli haapoja .


  1. Tällaisia mustia neuloja kuvasin lokakuussa Espoossa kuusen maapuulta. Samantapaisia löytyy jäkälistä mutta mielestäni nämä eivät ole neuläjäkäliä. Sienipuolelta löytyy pari sopivaa sukua, mutta tutkiskelujen jälkeen tuumaisin hieman epävarmasti että laji on Mycocalicium subtile. Näytettä ei ole joten kuvastojen armoilla tässä. Kuusenneulanen antaa mittakaavan.

Tosi mielellään saa olla eri mieltä lajeista tai ehdottaa vaihtoehtoja.

2 Likes

Hei,

Mycocalicium subtile on todellakin yleinen havupuilla ja sitä voi löytää esim. pitkään ulkona olleeilta laudoilta, aidantolpilta ym.

Mielestäni se on kuitenkin habitukseltaan tukevampi, suhteessa lyhyempijalkainen ja hieman harsumpi kasvutavaltaan. Jos satut liikkumaan lähistöllä, niin otapa näyte ja toimita museoon.

Tuo simpukan muotoinen Lophium on yleinen myös esim. havupuiden kuolleilla, ohuilla, kuorellisilla oksillakin.

Terkkuja: Marja

Hieno tuo Lophium! Eipä ole tullut minulla vastaan, vaikka erityisesti juuri näitä pieniä “pyrenomykeettejä” metsästänkin.