Joulukuisia lumivalkoisia hiippoja

02.12.2017 Auroran puisto, Espoo.

Isojen puistopuiden rungoilta löytyi vielä suht runsaasti hiippoja. Hiipot olivat jäässä ja osin jäätyneiden vesipisaroiden peitossa. Tunnistin ainakin myyränhiipon, karvashiipon ja sinikaarnahiipon ja luultavasti myös ruskokaarnahiipon. Näiden lisäksi löytyi uutena lumivalkoisia hiippoja, mielestäni kahta eri lajia? Norskien hiipposaitti ehdottelee lajeiksi M. tenerrimaa ja M. clavularista, mutta enpä ole mitenkään varma näistä. Toisaalta joulukuussa kasvavia hiippoja ei liene Suomessa kovin montaa, ainakaan lumivalkoisia?

Puuterihiippo, Mycena tenerrima (= Mycena adscendens = Mycena nucicola) mielestäni, lehmuksen rungolla sadoittain. Todella pieniä, lakit muutamia millejä halkaisijaltaan, ehkä max 5 mm. Jalat voimakkaasti rihmaisia, välistä koko pituudeltaan.

Toinen lumivalkoinen jota löytyi yksittäin tai harvakseltaan kasvaen puistopuilta (ainakin tammi, ehkä jalava?) on selvästi isompi, lakki reilut 5 milliä halkaisijaltaan. Muodoltaan ja kooltaan kuin (pieni) sinikaarnahiippo, eikä jalka ole karvainen/rihmainen kuten tuolla puuterihiipoksi mieltämälläni. Tähän olisi vaihtoehtoina M. alba ja M. clavularis, joista tuo clavularis tuntuisi sopivammalta? En osannut katsoa olisiko tuolla ollut levymäistä paksunnosta jalan tyvellä joka olisi voinut ratkaista lajin. Lakki ei kuitenkaan ole läpisäteinen eikä siinä ole mitään keskuspainaumaa jotka olisivat M. alballe tyypillisiä norskisaitin mukaan.

Hei,

Ei näytä lajeilta: tenerririma, nucicola yms. nuo ylemmät. Ja kasvualustat yleensä erilaiset. Mainitsemasi lajit ovat hentoja ja pitäjalkaisia, eivätkä heltat tai niiden kiinnittyminen samalaista. Parhaiten vastaa M. oligophyllaa, jolla taas toinen ekologia. Hemimycena hyvin mahdollinen myös. Mikroskopiaa vaativia!

Tea

Näitä pieniä valkoisia-lähes valkoisia puulla kasvavia lajeja on meillä nimeämättämiä ilm. useita - sekvenssien mukaan. Sitten tosiaan Hemimycenatkin.

Skoppattavia lähes aina, jotta uskaltaa johonkin suuntaan alustavasti määrittää. M. alba, olida ovat valkoisista yleisimmät ja hieman ruskehtavista tulee sitten hiemalis.

Tea

Kiitos Tea kommenteista. Hyvä tietää että taksonominen tilanne on tuo niin ei tule turhaan yritettyä liian tarkkoja määrityksiä näistä.