Violettiterähiippo, Mycena purpureofusca?

Tällaisia kiinnostavan näköisiä hiippomaisia sieniä kasvoi eilen su 21.10. Espoossa puiston kukkapenkissä kuihtuneiden koristeangervojen seurassa.

Huomiota herättää tumma heltanterä, joka paljaalla silmällä näytti lähinnä mustalta, mutta suurennetussa kuvassa näyttää nyt selvästi violetilta. Lisätuntomerkkinä mainittakoon selvästi epämiellyttävä tuoksu.
Näistä “väriteräisistä” hiipoista itselleni on jäänyt oudoksi juuri violettiterähiippo, Mycena purpureofusca, joten mietin voisiko olla se.

Oman kirjahyllyn kirjoista tämä löytyi hiippokirjasta, Nylenistä sekä Ryman & Holmåsenista. Mielenkiintoista on että näiden kirjojen kuvat olivat aika erinäköisiä, mutta sanallisten tuntomerkkien perusteella tämä sieni voisi sopia violettiterähiippoon:

  • useimmissa kuvissa itiöemien lakit olivat selvästi violetinsävyisiä, näillä sienillä violettia on lakissa vain aavistus
  • jalka oli kuvissa sileä, mutta ainakin hiippokirja mainitsee jalan olevan “pruinose”

En tiedä voisiko tämä sitten olla joku ihan muun ryhmän sieni. Rusokkaissa on myös “väriteräisiä” lajeja, mutta en muista että olisivat tämäntapaan hiippomaisen muotoisia.

1 tykkäys

Hei Mikko,

en ole itse ko. hiippoa löytänyt, eli en osaa sanoa lajista mitään. Mutta kyllähän kuvastasikin (ainakin suurentamalla) näkee, että jalka on pruinose (covered with a bloom (often pale, like a fine layer of chalk dust), härmä på finska ).

Itse olen käyttänyt paljon norjalaisia Mycena-sivuja:

Marja

Jep, tarkoitinkin että omissa kuvissani jalka on “pruinose”, mutta Ryymannin ja hiippokirjan kuvissa jalka on lähes sileä. Toki ne uurteet näkyvät hiippokirjan kuvissa, ja jalka ilmeisesti “sileytyy” vanhemmiten.

Tässä yhteydessä täytyy nostaa esiin vielä yksi vanha juttu. Kesällä 2010 löysin Pallastunturin maastosta hiippomaisen sienen, joka jäi silloin täydelliseksi arvoitukseksi. Sillä oli kuitenkin monta erikoista tuntomerkkiä: uurteinen ja nukkainen jalka, selvästi epämiellyttävä tuoksu - ja eriväriset heltanterät.

Näillä vanhoilla sienillä (joista harmittavasti puuttuu näyte) on siis useita samoja tuntomerkkejä kuin näillä Espoon kukkapenkkisienillä. Kun tuota vanhaa kuvaa katsoo, on siinä jopa hiukan samaan tapaan aavistus violettia lakin reunassa. Violettiterähiipon tosin pitäisi olla aika eteläinen laji,…

1 tykkäys

Hei,

hiipot ovat mielenkiintoisia. Harmi, etten ole ehtinyt paneutua niihin viime vuosina, kotelo- ja limasienet tahtovat viedä kaiken huomioni. Hiippoja näkee nytkin useista pakkasöistä huolimatta todella paljon. Uskomatonta miten sitkeitä ne pienehköiksi helttasieniksi ovatkaan.

Tästä toisesta kuvastasi saan kyllä sen vaikutelman, että heltan terä on täynnä kystidejä.

No, kunhan vaan jutustelen, Tea varmaan osaisi kertoa näistä jotain järkevääkin.

Marja

Hei Mikko!
Mitäs tuumaat meripihkahiippo-ehdotuksesta? Sekin on tummateräinen heltoiltaan. Löysin hiljattain sellaisen, mutta haju jäi testaamatta.

Esa

Hei

Kyseessä on todennköisimmin Mycena amicta. Laji on hyvin muunteleva (liekö ryhmälaji). Jalan nukkaisuus, lajin muoto sopii hyvin. Ja väriä näkee usein lakin reunassa ja joskus heltoissakin. Tea