Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pikkuruisia mustia nauloja

Selasin aiempia otoksiani ja huomasin, että tähän kuvaan oli tallentunut nuijanuorasten ja hytynupikan seurassa kasvavia minisieniä. Kuvittelisin, että voisi olla joku kotelopulloinen. Limasienikin kävi mielessä. Olisikohan niin, että tuo ‘varsi’ nostaa lahopuun pintaan kehittyneen kotelopullon korkeammalle, auttaen itiöiden leviämistä. No, enpä tiedä.

DSC04104 (2)

1 tykkäys

Voisivat olla vaikka kotelosienisukua Mycocalicium.

2 tykkäystä

Hei,

kyseessä voi todellakin olla jokin nokinuppinen (tai anamorfi). Koska kuvan reunassa näyttäisi olevan kantohytynupikkaa tms. niin lehtipuilla yleisempiä ovat muut mycocaliciales suvut esim. Chaenothecopsis ja Stenocybe. Mycocalicium subtile lienee kuitenkin yleisin laji, mutta olen löytänyt sitä vain havupuualustoilta, eikä habituskaan oikein täsmää.
Laji asteelle määritys vaatii tietenkin taas sen mikroskopian ja nämä ovat niukahkojen mikroskooppisten ominaisuuksien takia aika vaikeita. Maastamme onneksi löytyy näissä asiantuntijuutta.

Nämä ovat suhteellisen pieniä yleensä reilusti alle millin korkuisia ja leveydeltään vieläkin pienempiä. Mutta harvinaisia tämäntyyppiset ei-jäkälöityneet eivät silti ole. Niitä voi löytää jopa rakennusten maalittomilta pinnoilta eli sieniesiintymiä voi olla lähempänä kuin arvaakaan…

Hienosti huomattu.

1 tykkäys

Kiitti vaan molemmille. Silmä alkaa ehkä pikkuhiljaa harjaantumaan niin, että näitäkin huomaa. Tosin oisi kiva jo paikan päällä huomata eikä kuukausia myöhemmin valokuvasta. Luuppia voisi varmaan useammin käyttää, että huomaisi muutakin kuin norkkopikareita, pahkuloita ym. megasieniä…