Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Musta mattapintainen koivun rungolla [Asemum striatum, mustajäärä]

Käytin jo liikaa aikaa tämän tutkimiseen. Täytyy välillä mennä ruohonleikkuuseen. Jätän tämän teidän “hoiviinne”… :wink: Mittaa oli alle sentin verran.Joensuun Kiihtelysvaara 17.6.2019

Ehdotan mustajäärää. Jäärillä on 11 jaoketta tuntosarvissa, niiden laskeminen helpottaa tunnistuksessa.

Markku, kiitokset mainiosta ehdotuksesta! Sehän se ilmiselvästi on. Erityiskiitos tuosta tuntosarvien jaokkeiden laskemisvinkistä! Se oli minulle täysin uusi asia, joka varmasti vastedes auttaa määrityksissäni. Kaikkea muuta katsoin, mutta sarvijäärät jätin ihan tarkoituksella tarkistamatta! :roll_eyes: En tullut ajatelleeksi, että onhan esim. kantojäärillä lyhyet sarvet - eli ei kaikilla ole yhtä komeita antenneja kuin sarvijaakolla.
Saksalaisella Kerbtier.de sivustolla annetaan mustajäärän kooksi 8-23 mm! Aika iso välys… Lieneekö virhe?

Suomen sarvijäärät kirja antaa pituudeksi 10-15 mm(13,0 ± 1,5)

Pitää varmasti paremmin paikkansa! Ehkä tämä minunkin jääräni oli sen 10 mm pituinen…

Lainaus ruotsalaisten jäärä kirjasta
mustaj%C3%A4%C3%A4r%C3%A4

Pentti, tämähän oli mielenkiintoinen leike. Tuli samalla virkistettyä toisen kotimaisen lukutaitoa. Sitä ei täällä idässä ole paljon tullut käytettyä, mutta hyvin ymmärsin. Ruotsalaisetkin siis näköjään ovat tavanneet jättikoisia mustajääriä! Ulkonäöstä oli perusteellinen kuvaus. Tämä on ainoa teksti, jossa näin kuvauksen selkäkilvestä ja sen keskivaosta sekä vaon molemmin puolin olevista kuopista. Elintapojen suhteen sopii hyvin tähän ympäristöön, sillä aivan vieressä on aikoinaan peltoon istutettu mäntymetsä, jonka puut ovat heikkolaatuisina taittuneet ja kaatuilleet, eikä omistaja ole tuhoja korjannut. Kuollutta puuta on toukille mielin määrin.