Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Musta mysteerikuoriainen Uudeltamaalta [myskijäärä]

Hei,

tätä otusta ihmeteltiin porukalla jo Tiede-lehden palstalla, mutta ilman tulosta. Bongasin tämän pari päivää sitten Uudellamaalla alkuillasta. Harmillisesti kuva on kiireessä otettu, eikä kuoriainen enää ollut paikalla kun palasin paremmalla ajalla, toivottavasti siitä silti tunnistaa jos tunnistaakseen on.

Selkeimpinä tuntomerkkeinä:

  • musta kiiltävä, ei merkittäviä kuvioita
  • pituus tuntosarvista takajalkoihin ehkä viitisen senttimetriä
  • suurehkot “raateluleuat”, jonka näköisiin en millään törmännyt vaikkapa jäärien ja kiitäjien kuvissa, toinen niistä näkyy kuvassa tuntosarven alla

Onkohan tämä nyt joku metsät syövä vieraslaji kuitenkin, vai paikallinen kaveri?

20170814_162034204_iOS

Kuvan yksilö näyttää myskijäärältä (Aromia moschata), joka on kiiltävä, useimmiten öljynkiiltoinen (vihreän-violetinkiiltävä) laji, ja ihan kotimaista elinvoimaista kantaa (ei siis vieraslaji). Kuvassa peitinsiivet näyttävät hieman vihertävän, mikä sopii hyvin lajille. Toisen tuntosarven alla en näe raateluleukaa, vaan oikean etujalan nilkkajaokkeet.

1 tykkäys

Taidat olla oikeassa leukojen suhteen, ehkä mielikuvitukseni lähti laukkaamaan sillä se kieltämättä vaikuttaisi vain oikealta etujalalta joka pilkottaa pään takaa. Kun en siltä seisomalta kerinnyt tutustumaan tarkemmin niin tämä kuva on ainoa tarkahko todiste siitä.

Väri oli mielestäni huomattavan musta verrattuna myskijäärän kuviin netissä, mutta toki tuo oli melko hämärässä kulmassa alkuillasta, voi olla ettei vihertävä sävy tuon enempää tässä tilanteessa toistunut.

Kiitos vastauksesta, jos ei eriäviä mielipiteitä tule niin lukitaan myskijäärä.

Valolla on iso merkitys väriin tällaisilla öljynkiiltoisilla lajeilla: mitä vähemmän valoa, sitä mustemmilta ne näyttävät.