Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Muutama kääpä tai kääväkäs

Laitetaan tänne pitkästä aikaa ihmeteltäväksi muutama kääpä tai kääväkäs, joista on kyllä laji-idea mutta kommentteja olisi silti kiva kuulla.

  1. Lehtipuun 2 cm paksulla maaoksalla. Kasvoi paikalla jolla valtapuulaji näytti olevan raita. Sitkeä, pienipillinen, melko tiukasti alustassa kiinni. Eka luulin ryppynahakaksi kunnes huomasin että tällähän on pillit:

Kääpäkirjan tutkimisen perusteella risukarakääpä (Steccherinum nitidum) tuntuisi sopivan tähän paremmin kuin hyvin, mutta mitä muut olette mieltä? Ei taida kuitenkaan ole mahdollista varmistaa ilman skooppausta.

  1. Tätä arvelin ensin ripsikarakaksi enkä ottanut näytettä, mutta tarkempi kuva tuo kyllä jotain muuta mieleen. Vahalämäkkä?

  1. Tämä on varmaan Antrodiella, oli melko sitkeämaltoinen. Luulen että on tavallinen sitkokääpä, mutta taulakäävästä ei ollut kyllä havaintoa, eikä ollut ihan äärisitkeä. Myös puoliresupinaattinen kasvutapa pitkinä nauhoina oli hiukan outoa, mutta kääpäkirjan mukaan se kyllä sopii sitkokäävälle.

Itsellä on yksi löytö risukarakäävästä (skoopin avulla määritetty). Se kasvoi raidalla ja ulkonäkö oli ekan kuvasi kaltainen. Luulen siis, että tuo meni oikein; toisista en osaa arvella mitään.

Kolmonen voisi varmaan hyvin olla sitkokääpä, mutta yhden tämmöisen skooppasin kun en ollut oikein varma suvusta ja se olikin pinovyökääpä. Sekin on sitkeä ja alapinnalla kasvaessaan on tuollainen puoliresu ja pillitkin venähtää. Pinovyölle jää revetessä sellaista rihmaa repeytymispintaan josta sen kait tuntee.

  1. Väritys sopii hyvin risukarakäävälle. Ensikatsomalla pillit näyttivät kuvassa vähän isoilta, mutta johtunee suurennoksesta. Kun reunakaan ei ole nähdäkseni ritsomorfinen, niin en epäilisi kovin vahvasti esim. irtokarkääpää. Skooppaus toki antaa varmimman määrityksen. Oulun seudulla tämä on niin yleinen, että en kyllä ala selvän näköisiä tapauksia keräämään näytteeksi.

  2. Vahalämäkkää itsekin ajattelisin.

  3. Jos edeltäjälajista ei ole havaintoa, niin paras skoopata.

Kiitos vastauksista! Tuosta ekasta vielä sen verran, että se muuttui kosketeltaessa hiukan


punaruskehtavaksi. En ole varma onko tämä risukarakäävän tuntomerkki. Sen verran pienipillinen se oli, että paljain silmin tuli ekaksi mieleen ryppynahakka, eli nuo pillit olivat kyllä melko hankalasti nähtävissä. Kuva siis tosiaan suurennettu.