Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Muutama viikon löytöä

1. Tarhakaulussieni, Stropharia caerulea
Näihin olen aiemmin vain kerran törmännyt, mutta nyt löysin parin päivän sisällä kahdesta uudesta paikasta. Toiset kasvoivat tien viereisellä hakkeella, nämä vattupensaikon sisällä. Viherkaulussieneen verraten eroaa sinertävämmällä sävyllään ja kasvupaikoillaan. Lisäksi edellämainitun vahva rengas puuttuu ja väri tuntuu haalistuvan herkemmin.

2. Karvahaarakas, Pterula gracilis
Nämä kasvoivat vihväläryppään kuolleilla varsilla. Samassa suvussa kuin ehkä vähän tunnetumpi hiushaarakas. Funga Nordica mainitsee, että pohjoismaista on vain muutama hajanainen keräys, mutta on todennäköisesti ylenkatsottu laji.

3. Ruutumukulakuukunen, Scleroderma areolatum(?)
Avoimella, ruohoisella paikalla kasvoi pari tammea ja niiden ympärillä runsaasti mukulakuukusia. Tässä ihan ruuhkaksi asti. Oletan, että on tuota lajia; en ole vielä koittanut skoopata.

4. Männynneulasnupikka, Heyderia pusilla(?)
Myös kuusenneulasnupikka voi kasvaa männyn neulasilla joten en lajista aivan varma ole. Skoopissa ilmeisesti pusillalta puuttu ‘crozierit’ itiökoteloista joita taas tuolta toiselta pitäisi löytyä.

5. Opaalihytykkä, Exidia thuretiana(?)
Vadelman maata vasten olevalla, laholla varrella tökötti kalpeita klimppejä. Muodon, kasvualustan ja -paikan perusteella oletan opaalihytykäksi, mutta taaskaan en ihan varma ole.

1 tykkäys

Hei,

Pterula gracilis ei todellakaan ole äärimmäisen harvinainen, mutta ei sitä voi sanoa yleiseksikään, vaikka se voi joskus (=harvoin, olen löytänyt kerran runsaana lehtikasasta) olla kasvupaikallaan runsaskin.

Onnittelen sinua sen löytämisestä, sillä Suomesta tuskin löytyy kovin monia ko. lajin bonganneita.

Terkkui: Marja

1 tykkäys