Nuori okatytönkorento

Moi, mietin onkohan tämä myöhään kuoriutunut tai mahdollisesti keväällä alkunsa saanut, idänkirsikorennolla mainitaan 3kk. kehittymisaika.
T:Jyri

Kyllä tämä on selvä okatytönkorento (Enallagma cyathigerum) ja naaras. Takaruumiin “torpedo”-kuviointi on selkeä, erittäin leveät olkasaumat, ja jopa 8. jaokkeen vatsapuolella näkyy tuo vinosti taaksepäin suuntautuva “oka”, josta korennon nimikin juontuu.
Okatytönkorentohan on tytönkorennoista kaikkein myöhimpään lennossa. Muita tytönkorentoja en ole oikeastaan enää nähnytkään.

Tästä ilmiöstä keskusteltiin aikanaan sudenkorentoaktiivien postituslistalla, ei ole mikään uusi juttu, mutta ilmeisesti yhä melko vähän tutkittu aihe. Vuoden 2006 kesä oli ilmeisesti erityisen suosiollinen sudenkorennoille ja silloin havaittiin esim. täysin “pränikkä” merisinikorento 10.9.
Hämäläisen Matti kertoili samassa ketjussa löytäneensä vastakuoriutuneen okatytönkorennon 7.9.1967. Tätä kutsuttiin myös ns. ensi vuoden pakalla käymiseksi, eli osa ensi vuoden kuoriutumiseen kuuluvasta massasta kuoriutuu jostain syystä liian aikaisin. Vastaavasti osa toukista voi sitten jäädä kuoriutumatta esim. huonojen säiden vuoksi ja viettää ns. sakkovuoden vedessä ja kuoriutuu sitten todnäk melko aikaisessa vaiheessa seuraavana kesänä.

Huomaan lukeneeni huolimattomasti kysymyksesi. Katsoin, että kyseessä oli normaali lajin tunnistus, mutta lajihan oli alun perinkin selvä. Sorry! No, Rane antoi hyvän vastauksen.

Kiitos kummallekkin, olettaisin olevan tänä vuonna yleistä ainakin vedet olleet lämpimiä, itsellänikin ruskohukankorennosta vastaava havainto 18.9 2014, ilmeisesti ainakin osalla hyönteisiä ja ainakin jotkut siemenet vaativat kylmänjakson jolloin vältetään “väärään aikaan” tapahtuva kasvu.
T:Jyri