(Nurmitupaskynsikäs) valkea, malikkamainen sieni metsäteiden varsilla

Moi taas!

Kävin eilen pitkän lenkin tutuissa maastoissa, Heinolan frisbeegolf- ja motocrossrataa ympäröivissä metsissä. Alue vaihtelee mäntyvaltaisesta kuusivaltaiseen metsään.

Kuusimetsien pohja on rehevähköä, lahopuuta löytyy sammaleen alta jonkin verran. On siellä lehtipuuvaltaisia rinteitäkin. Kiva paikka siis ja suhteellisen lajirikas tuon vaihtelevuuden ansiosta.
Nämä sienet löytyivät kuusivaltaisen metsän reunamilta. Metsänreunassa on erilaisia lehtipuita, ainakin leppää, koivua ja haapaa.

Eilen näin näitä pienehköjä/keskikokoisia (isoimmat n. 7cm korkeita, lakin leveys n. 4-5cm), malikkamaisia sieniä rutkasti. Kasvoivat 3-5 sienen ryhminä kävelyteitä/polkuja reunustavissa heinikoissa.

Lakki oli tuollainen hohtavan likaisenvalkea, ei tahmea. Siinä oli pinnalla paljon hiekkaa, kuten jalassakin, mikä kuitenkin pyyhkiytyi helposti pois. Olivat kosteita kun kääntelin näitä.


Tuoksu oli hyvin heikko. En saanut siitä kunnolla kiinni, en erottanut mitään erityistä.
Malto oli pysyvän valkeaa, malto pehmeää, paksuhkoa.

En oikein oranssin avulla pääse puusta pitkälle.
Onko ajatuksia mistä suunnasta edes lähteä etsimään lajia näille? Itsellä lyö ihan tyhjää. :sweat_smile:
Heinola 1.10.2022

Oma ehdotukseni olisi nurmitupaskynsikäs. Nyt viikonloppuna niitä näkyi Vihdissä päin aika runsaasti.

Okei kiitos! Mietin minä sitäkin, mutta kun on itselle entuudestaan vieras niin en saanut oikein kiinni siitä. Luulin että siinä pitäis olla joku erikoinen haju? Toisaalta hajuhavainnot nyt aina on vähän mitä on, joten laitetaan nurmitupaskynsikkääksi. :smile: