Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Nyt meni vaikeaksi [Cixius nervosus, hakalasikaskas]

Noin 7-8 mm pituinen “roska” herätti huomiota. Mihin porukkaan tämän sijoittaisi? Katselin verkkosiipisiä, mutta tämän pää ja hartianseutu ovat aivan erilaisia. Tuntosarven “pallukoista” lähti ohuet siimat, joista saa vain aavistuksen toisesta kuvasta. Lasipiipisiä perhosiakin katselin. En saanut tolkkua. Saako joku teistä?


Joensuun Kiihtelysvaara 14.7.2018

Lasikaskas
T:Jyri

Kiitos, Jyri, taas kerran! Huomasin, että olit tavannut tällaisen viime kesänä. Jotenkin vaikuttavan näköinen ötökkä, vaikka pieni onkin. Harry Nyström oli tunnistanut sinun kaskaasi nimellä metsälasikaskas (Cixius cunicularius). Se on kuulemma Suomen yleisin lasikaskaslaji. Sitten viime vuonna oli foorumilla toinenkin: Timo Niemisen Cixius distinguendus. Vertailin teidän kuvianne ja omiani enkä päässyt varmuuteen. Merkitsen sp.:llä ja jään odottelemaan, jos Harry sattuisi huomaamaan ja sanoisi oman mielipiteensä asiasta.

Tämä on mielestäni Cixius nervosus, joskin pienin varauksin, sillä laji ei ole itselleni tuttu. Ja on vähän parempi laji, etenkin Joensuusta.

Kiitos, Harry! Vertasin mm. britishbugs-sivuston kuviin ja jok’ikinen tumma ja vaalea pilkku ja osio täsmäsi tämän kanssa. Otan vastuun otsikon nimeämisestä ja vaihdan, jos tulee uutta tietoa toisilta.