Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Oletan lehtokiitäjäiseksi?

Löysin tänään 31.12.2017 kiitäjäisen hangelta. Oletan sen olevan lehtokiitäjäinen carabus nemoralis. Onko miten yleistä että kyseinen koppis oleilee hangella tähän vuoden aikaan?2017b

Tuon lajin kuvasin Rautalammilta pariviikkoa sitten hangelta! Oli kyllä minunkin ensimmäinen! Tämän lajin suhteen lienee vieläkin epäselvyyttä koppiksen suomalaisesta nimestä?

Oli miunkii ensimmäinen “hankikiitäjäinen”:smile: Parikkalassa. Kait myö saahaa kutsuu sitä sekä lehto- että puistokiitäjäiseks. Rakkaalla lapsella on monta nimmee. Hyvää ja hyönteisrikasta uutta vuotta kaikille!

Kuvassa on tosiaan Carabus nemoralis, jonka validi suomenkielinen nimi on puistokiitäjäinen: https://laji.fi/taxon/MX.188520

Jos oikein muistan, tuo lehtokiitäjäinen taisi olla virheellinen nimi jossain kirjassa aikanaan ja se on sieltä levinnyt aina toisinaan mm. nettiin sekoittamaan pakkaa.

Suomenkielinen nimi on epäonnistunut, sillä nemoralis-sana tarkoittaa lehtoa…

Ei mielestäni, sillä laji elää Suomessa juuri kulttuuriympäristöissä ja puistoissa, ei lehdoissa. Riippuu, miltä kantilta asiaa katsoo… :wink:

Voi että. Mie oisin tykänny enemmän siitä lehtokiitäjäinen nimestä. Kuuluuhan Parikkala Laatokan-Karjalan lehtovyöhykkeeseen ja löysin sen meijän mehästä metsälehmusten alta. :smiley:

Sisarlajin hortensis-nimi taas juurikin viittaa kulttuuriympäristöihin ja puistoihin.:grinning:

Se taas käsittääkseni oikeasti suosii enemmän juuri lehtomaisia ympäristöjä, eikä niinkään puistoja ja kulttuuriympäristöjä. :wink:

Ei muuten olisi ensimmäinen kerta, kun tieteellinen nimi on ristiriidassa lajin elintapojen kanssa… Esim. luteissa Psallus salicis on leppäsuomulude, kun taas Psallus lapponicus on pajusuomulude, jota tavataan Suomessa vain Lapissa. Ei ihme, jos sekaannuksia tulee… :roll_eyes:

Kiitokset mielenkiintoisesta pohdinnasta. Onkohan kellään tietoa siitä onko kiitäjäisen latinalaisen nimen carabus nemoralis keksijä O F Muller ja millaisesta maastosta hän löysi koppiksen. Onhan mahdollista ettei hän tehnytkään virhettä nimeä keksiessään jos keksijä on todella Muller. ohoh saksal.y:n pisteet puuttuu.