Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Olisiko suklaakesikkää?


#1

Tämän kääväkkään kuvasin kuorettomalta haavan maapuulta, sen alapinnalta. Pakkaskelissä ei tullut selvää käsitystä onko tämä suklaakesikkää, vai ihan jotakin muuta? Samassa haavassa kasvoi myös todennäköistä karvanahakkaa, vaikka väri poikkesikin jonkin verran aiemmin tapaamistani.
Viestin lähettämisen jälkeen lueskelin, ettei suklaakesikkä kasva lehtipuulla? Samoin nuo ruskeat kasvustot olivat tiheitä, mutta enemmänkin ryynimäisiä? Suklaakesikälle tyypillistä poimuisuutta en havainnut! Kasvupaikkakin poikkesi aiemmista suklaakesikkä paikoista. Tämä oli avoimella paikalla, haavan alla. Suklaakesikkää olen nähnyt usein onkaloissa ja hyvin varjoisissa ja pimeissä paikoissa.

Rautalampi PS, Konnekoski, Kellarlahti.
GPS: 62.6199233 N , 26.7050383 E


#2

Karvanahakasta samaa mieltä, Tuohon ensimmäiseen kuvaan en osaa ottaa kantaa.


#3

En muista nähneeni suklaakesikkää lehtipuulla, mutta toisaalta haavalta löytyy havupuun lajeja aina silloin tällöin. Ilmeisesti puuaines sopii niille. Kuvasta ei näe niin tarkkaan yksityiskohtia, jotta voisi ottaa siihen kantaa. Väri kyllä sopii lajille.
Muista lajeista mahdollisena tulee mieleen kellarikesikkä, Coniophora puteana, joka voisi olla noinkin tumma. Tähän aikaan vuodesta nuo lajit saattavat olla jo kärsineitä pakkasesta ja siksi hyvinkin omituisia väritykseltään ja ulkomuodoltaan.
Karvanahakka on ok.


#4

Kiitokset Mikolle ja Matille! Karvanahakka oli minullakin lähes ainoa ehdokas. Joo ei tuo kovasti pinnan osalta suklaakesikältä näytä!. Eikä lajia ole tavattu lehtipuulla? Joten näytepala lienee tässäkin tapauksessa ainoa mahdollisuus selvittää lajia? Sekin tosin talvella alkaa olla vaikeampaa, kuin parhaan kasvun aikoina.