Pälkäne 28.2.2025. Kuvat 1. ja 2. pimeässä paikassa ylikaltevassa siirtolohkareen itäseinässä. Kuva 3. kuusen rungolla. 1.3.2025. Kävin vielä tänään kuvaamassa tukikepin kanssa noita kerros- ja laakasammaleita, jos vaikka auttaisi määrityksessä paremmin? Neljänessä kuvassa on uusi sammal.
- Kerrossammal
- Taitaa olla jokin laakasammal, määritys mikroskoopilla.
- Ehkä Dicranum montanum?
Lähikuvat voisivat helpottaa, mutta välillä pitäisi ihan mitata soluja mikroskoopilla.
Kakkosen kohdalla kannattaa muistaa myös riippusammalet (Exsertotheca/Neckera). Kuvissa on kyllä vielä muitakin lajeja, mutta tihrustamiseksi menee.
Kiitos Pauli!
Uusi kuva voisi olla esimerkiksi rotanhäntäsammal, mutta itselleni laji ei ole järin tuttu.
Millä perusteella määritit kivilaakasammaleksi? Muistelisin, että kantolaakasammal on erotettavissa siitä vain oikeastaan mikroskoopilla.
(Sivuhuomautuksena, että näistä ketjuista tulee vähän hassuja lukea, jos aloitusviestiin lisätään uusia kuvia ja tekstejä. Mieluummin laittaisin uudet kuvat uuteen viestiin.)
EDIT: Näköjään uusi neloskuva määritetty lehtosuikerosammaleksi. Itse en uskaltaisi tuollaisesta kuvasta määrittää, koska suikerosammalia on yleensä vähän tarkemmin katsottava luupilla.
Poistin sen uusimman kuvan ja myös kahdesta saman lajin kuvista toisen(epäselvemmät). Kivilaakasammal sopii paremmin kun kasvoi varjoisalla(lähes pimeällä) jyrkällä kiviseinällä.