Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lovisammal Lophozia sp.? [sirokorallisammal Ptilidium pulcherrimum]

Arkistoin pari vuotta sitten ottamiani luontokuvia, ja olin kuvannut tällaisen sammaleen hauskan itiöpesäkkeen. Aikani kirjoja ja nettiä tutkailtuani sain selville, että pesäkkeet voisivat kuulua jollekin lovisammaleelle. Kirjassani ei puhuta niiden lisääntymisestä mitään. Olenko oikeilla jäljillä? Lajitason tunnistukseen ei varmasti pääse kuvan perusteella. Kuvat otettu Oulussa 17.5.2019 ja sammal kasvoi lahopuun päällä.

Voisiko olla sirokorallisammal, Ptilidium pulcherrimum?

Kiitos, korallisammalelta näyttää. Löysin tällaisia kuvia tuosta pulcherrimumista.


Niissäkään ei ole mustaa pallukkaa mutta sentään munapesäkesuojus josta se lähtee. Katsoin kuviani vielä tarkasti ja pitkillä reunaliuskoilla varustettuja lehtiä löytyi. Kasvupaikka lahopuulla ja munapesäkesuojuksien runsaus viittaavat vissiin myös pulcherrimumiin?

Tuollaisia mustia palloja elikkä itiöpesäkkeitä ja vaaleita pesäkeperiä on tietääkseni monilla kannoilla kasvavilla sammalilla, korallisammalten lisäksi ainakin lovisammalilla ja limisammalilla. Tässä kuitenkin nuo etualan lehdet ja myös nuo pesäkesuojukset joista itiöpesäkkeet nousevat sopivat mielestäni hyvin korallisammalille. Niitäkin on kaksi lajia joiden satavarma erottaminen voi olla vaikeaa silmämääräisesti, sirokorallisammal on kuitenkin veikkaukseni. Ehkä joku sammalia paremmin tunteva vielä vahvistaa lajin.

Kuvista määrittäminen on aina vähän hankalaa. Tässä rajauksessa lehtien reunat näkyvät varmaankin parhaiten. Jos joku viisaampi vielä haluaa katsoa. Kiitos sinulle näistä hyvistä neuvoista. :slight_smile: