Phlegmacium seitikki luultavasti

Oheista sientä löytyi eteläisimmästä Suomesta pellon vierestä pikku sekametsän aukiolla, ainakin koivua ja kuusta oli ympärillä.

Nuoremmilla yksilöillä sinertävät heltat kuin monivyöseitikissä minkä luulisi rajaavan hyvin vaihtoehtoja, mutta jaloissa sienillä ei näy suomuisuutta, näyttävät ehkä enemmän valmuskalta (joita olen näistä metsistä löytänyt ainakin 8 eri lajia, mutta tätä en tunnista entuudestaan).

Mitä mahtavat olla?





Hei!

Onkohan kuvassa yhtä ja samaa lajia? Kuvissa 2. ja 3 näyttäisi olevan valmuska. Yhden sienen helttojen väri tuo mieleen sinivalmuskan (Lepista nuda).

Moi, uskoisin kyllä että ovat kaikki samaa lajia, kasvoivat yhdessä kaikki metrin säteellä eikä muita sieniä ympärillä, ja lakki päältä saman näköinen, kuin myös jalka muodoltaan, ainoa ero jonka havaitsin että noissa molemmissa pienemmissä (nuoremmissa) heltat alhaalta sinertävät). Jotain valmuskaa kanssa ensin veikkasin mutta sinivalmuskaksi tuntuu oudolta että lakki oli niin tasaisen kellertävä kaikilla iästä riippumatta (olen kyllä sinivalmuskaakin lähialueelta löytänyt ja ne olivat selkeän liilahtavat kauttaaltaan).

1 tykkäys

Kyllähän tuo seitikiltä näyttää. Tuollainen tuntomerkkiyhdistelmä (sinertävät heltat, nuppityvinen jalka, keltainen viiruton lakki) veisi minusta Phlegmacium-alasuvun sektioon Calochroi. Siellähän on useita kauniita kalkinsuosijaseitikkejä, joiden tieteellinen nimi on elänyt aika lailla viime vuosina. Lajitasoa en uskalla sanoa.

1 tykkäys

Kiitos mielenkiintoisesta tunnistuksesta! En tiedä juuri tästä kohdasta mutta koko saaressa on paljon kalkkipitoista maata joten tämä on täysin mahdollista.

Pitää katsoa jos törmään uusiksi niin otan lisää ja tarkempia kuvia.

Löysin tänään saman saaren eri metsästä yhden lisää jonka uskon olevan samaa lajia. Tämä oli melko kookas jo mutta heltasto oli vielä selvästi sinertävä. Jalassa on vähän suonimaista jäännöstä, jota aiemmistakin kuvista on havaittavissa, nyt toivon mukaan vähän selkeämmillä kuvilla.

Kasvualusta hyvin sama kuin edellisillä, sammalista kuusimetsää lähellä niityn reunaa, tällä kertaa varmasti kalkkipitoisella maalla.





Näistä viimeisistä kuvista ei tullut valmuskalaji mieleen. Ennemmin kuten edelläkin on jo todettu, jokin seitikkilaji. Seitikkejä on vain niin paljon, ettei niiden määrittäminen usein onnistu. Näyttää ainakin minulle hyvin oudolta! Toivottavasti kuitenkin oikea laji löytyy!

1 tykkäys