Mikä sienen tappama lude

Löytyisikö tälle sienen tappamalle luteelle jotain nimeä edes heimotasolla? Luteen pituus 5,5 mm, leveys 2 mm. Löytyi 15.9.23 Helsingin Haltialasta pellolla kasvavan pelto-orvokin lehden alapinnalta. Pellolla kasvaa ruokaretikkaa (Raphanus sativus) sekä tyypillisiä peltojen rikkakasveja, pellon ympärillä lehtoa tai lehtomaista kasvillisuutta.

Olisiko kumminkin loisittu ennemminkin kuin sieni… Joku näihin perehtynyt varmaan tietää.

Sieni on luultavasti Zoophthora sp. Tämä suku on erikoistunut loisimaan nivelkärsäisillä.
Itse olen löytänyt tätä kaskailta. Laji muodostaa tuollaisen massan isäntänsä alle.
Näistä ei ymmärretä Suomessa juuri mitään ja jatkuvasti löytyy maalle uusia lajeja.

Jotain Zoophthoraa minäkin epäilen ja sekvensoinnit ovat osoittaneet niiden olevan hyvinkin isäntäspesifisiä. En kuitenkaan kahdella varovaisella yrityksellä onnistunut saamaan skooppiin mitään epäilyäni vahvistavaa.

Ennen kuin ehkä kokeilen vielä kolmannen kerran, olisi mukava saada luteelle edes jonkinlainen mahdollinen nimi, jotta pääsisin netissä tonkimaan etukäteen siltä löydettyjä sieniä. Näytteen kunto ei kuitenkaan parane ajan myötä ja jokainen yritys ottaa siitä jotain skoopattavaa tuhoaa näytettä hieman.

Eipä näitä Suomessa kukaan tunne, mutta se ei estä toimittamasta näytettä silti eteenpäin. Joku niitä kuitenkin joskus tulee katsomaan, ja se ei ainakaan ole haitaksi, jos on käytettävissä runsaasti materiaalia.

Zoophthora ei ole ihan niin isäntäkohtainen, että sen on oltava joku tietty laji.
Ennemminkin heimo tai lahko riittää sienelle. Lude lienee sukua Lygus.

Kiitos Hokke, katsotaan jos tuo Lygus auttaisi jonkin nimen saamisessa sienelle. Tai sitten tyydyn vain nimeen Entomophthorales.

Lude on suvusta Lugus ja suurimmalla todennäköisyydellä wagneri. Eli
Lygus cf. wagneri, nuolilude.

1 Like

Skooppasin pari viikkoa sitten yhden sienen loisiman luteen. Tätä parempaa lähdettä en löytänyt, mutta artikkelissa on luteilla loisivista vain Entomopthora erupta.

Keller, S. (2002). The genus Entomophthora (Zygomycetes, Entomophthorales) with a description of five new species. - Sydowia 54(2): 157-197

Ei oikein natsannut skooppaamaani enkä saanut nimeä sienelle. Näyte on vielä odottamassa jos esim. Zoophthorasta jotain luteisiin sopivaa juttua löytyisi.

2 Likes

Kiitos kaikille vastanneille. Sieni lienee Zoophthora radicans, jonka tiedetään loisivan Lygus-suvun luteilla. Tuolla nimellä meinaan sen epävarmana Laji.fiin laittaa ja toimittaa näytteen eteenpäin. Joskus sitä joku kuitenkin katsoo tarkemmin.

1 Like