Loisittu lude [Entomophthorales -> Zoophthora sp.]

Eilen Saarijärveltä, luteisiin liittyen näistä löytyy vähemmän kuvia. Mitään ehdotuksia suvusta?:

Tämä otin näytteeksi.

Hyvä kun on näyte! Itse etsin innokkaasti näitä hyönteisten loissieniä, mutta en skooppaa niitä itse. Entomophthora erupta on vain veikkaus, mutta sen tiedetään iskevän luteisiin. Näitä ei läheskään kaikkia lajeja ole vielä Suomeen rekisteröity! Suku Entomophthora usein nostaa isäntänsä siivet pystyyn. Ilmeisesti tarkoituksena levittää tehokkaammin itiöitä. Kannattaa selvittää tämä juttu.

1 Like

Skooppitouhut ovat jääneet itseltäkin vaiheeseen ja tämä menisi kuitenkin yli aloittelijalta. Jos jollain on kiinnostusta skoopata tai tietää oikean osoitteen, niin mieluusti postitan👍Johonkin museoon lienee kuitenkin aika turha?

Syynäsin toissapäivänä uudelleen vanhan niityttyneen lammaslaitumen, josta tämä löytyi. Lajimäärä hyönteisissä on huikea ja harvinaisempia mahtui joukkoon useampia. Mutta näitä ei löytynyt kuitenkaan enempää, vaikka luteitakin oli paljon.

Löysin suht tuoreen katsauksen tähän Entomopthora sukuun. Sitä löytyy hyvin yleisesti kärpäsiltä, mutta myös muilta hyönteisiltä. Näihin liittyy tiettyä kiinnostusta koska monet lajeista ovat isäntäspesifejä ja sikäli potentiaalisia biologisessa torjunnassa. Yhtä löytämääni loisittua sylkikuoriaista yritin joku aika sitten selvitellä mutta jäi vaiheeseen, aika vaikea tapaus oli.

s://www.zobodat.at/pdf/Sydowia_54_0157-0197.pdf

Tuo E. erupta sopisi kyllä tähän aika hyvin, ongelmana vain että sitä on tavattu vain Pohjois-Amerikasta (v. 2002 mennessä). Erittäin paljon kyllä mahdollista että asiaa on selvitelty hyvin vähän. Joka tapauksessa tuossa artikkelissa on määrityskaava ja sikäli näytteesi lajin voisi saada selville tai ainakin dokumentoitua sen skooppaamalla.

En tiedä olisiko näistä kukaan Suomessa kiinnostunut. Tuo loisitun sylkikuoriaisen kanssa löytyi pari kiinnostunutta mutta Tanskasta ja Kanadasta. Jos et ole vielä sitä Loreleiaa laittanut postiin niin voin tuon luteenkin katsoa, jos haluat. En kyllä tiedä saisinko sitä mitään varmaa irti.

1 Like

Skooppasin tuon Juhan löydön. Enpä oikein lajia saanut irti kun konidiat eivät sopineet Entomophthora eruptaan. Yksi tanskalainen asiantuntija katsoi nyt kuvat ja kommentoi että suku on ainakin Zoophthora.

Suvusta löytyy Zoophthora radicans joka loisii nimenomaan luteita eli tämä olisi hyvä kandi, mutta määritys on toistaiseksi tasolla Zoophthora sp.

1 Like