Onko nuori selkälokki? [Ei, vaan kalalokki]


Salo 28.7.2024.

Minusta on kalalokki.

2 Likes

Kalalokki, Larus canus. Sillai pöhköö, että kalalokin tieteellinen nimi Larus canus tarkoittaa suomeksi harmaalokki? Larus=lokki ja canus=harmaa. Tavan kansalaiset kyselevätkin, että kumpi niistä on harmaalokki, kun molemmat(harmaalokki ja kalalokki) ovat harmaita. Harmaalokin tieteellinen nimi on Larus argentatus. Argentatus puolestaan on suomeksi hopea. Ehdotankin kalalokin nimen muuttamista harmaalokiksi ja harmaalokin nimen muuttamista hopealokiksi.

3 Likes

Tässä on se huono puoli, että kalalokki saisi tällä hetkellä negatiivissävytteisen harmaalokin nimen ja samalla huonon maineen. Harmaalokin maine on tullut kaatopaikkalokkina; ihmettelen, että sitä ei ole jo unohdettu, koska avokaatopaikkoja ei enää ole (ainakaan ei ole ruokaa tarjolla).

3 Likes

Vakiintuneiden nimien vaihtaminen ja vielä eri lajille on kuolleena syntynyt ajatus. Kukaan ei sitten enää varmuudella tietäisi mistä lajista puhutaan.

On niitä esimerkkejä lajinimen vaihtamisista: esim. Sääksi oli ensin sääksi, sitten kalasääski ja nyt taas sääksi. Partatiainen muutettiin viiksitimaliksi. Kafferikiitäjä muutettiin häätökiitäjäksi.

Eipä ole tervapääskyäkään muutettu vaikka se ei pääsky olekaan. Joku tieteellisen nimen suomennos ei ole syy suominimen muuttamiseksi. Ehdottamasi muutos sekoittaisi maallikkojen päät lopullisesti. Onhan noita ennenkin muutettu, mutta ei ole vaihdettu toisella lajilla käytössä olleeseen. Viimeksi mainittu kiitäjä on ihan sama koska ei ole meikäläinen laji. Kaunis nimi jääkyyhky vaihdettiin mielikuvituksettomaan tusinanimeen pikkuruokki, se olisi saanut jäädä tekemättä. Yksi porukka yritti nimetä suomalaisia päiväperhosia uusiksi mutta puihin meni onneksi se yritys.