Lokkien ja tiirojen tunnistaminen

Viitasaarella yritän tunnistaa lintuja.

  1. Naurulokki on ilmeisesti helppo tunnistaa varmasti? En ainakaan löytänyt, että olisi muita samannäköisiä lajeja.

  2. Innoissani olin tunnistavinani myös kalatiiran ja sitten löysinkin, että on myös lapintiira. Miten kalatiiran ja lapintiiran erottaa toisistaan, jos näkee ne vain lennossa? Voiko lapintiiraa olla Viitasaarella?

  3. Äsken käytiin veneilemässä ja olin bongaavinani harmaalokin ja nyt asiaa tutkittuani myös kalalokki on aika samannäköinen! Päät on ainakin vähän eri malliset, harmaalokki “ilkeämpi”-naamainen?

  4. Näin myös pari mustaselkäistä isoa lokkia, mutta niitäkin on kahta lajia: selkälokki ja merilokki.

Voinko mitenkään saada varmuutta mitä lajeja näin? Kyseessä on iso järvi Viitasaarella.

Ps. En asu sellaisessa paikassa, että tulisi paljon liikuttua jossain torilla, missä lokkeja näkisi päivittäin.

moi,
nuoret lokit näyttää aika eri näköisiltä kuin aikuiset. Niistäkin löytyy kuvia verkosta.
1.osittain tumma pää on aikuisella naurulokilla aika vahva tuntomerkki. Pikkulokilla on täysin musta pää, vertaa kuvista. Pikkulokin siivet on alapuolelta melkein mustat, naurulokilla pääosin vaaleat
2. Lapintiiran pyrstö on pidempi kuin kalatiiralla. Viitasaarella tiira on todennäköisemmin kalatiira. (kts lapintiiran levinneisyys) Suomen lintuatlas | Suomen Lajitietokeskus. Muuttoaikoina voi tietysti nähdä molempia.
3.Harmaalokki on aika selvästi isompi. Se on selvästi iso lintu - esimerkiksi varista isompi. Kalalokki on varista pienempi. Pienemmällä linnulla on korkeammat äänet. Niitä voit verrata osoitteessa http://www.lintukuva.fi/.
4. Merilokki on periaatteessa ulkosaariston lintu, mutta ilmeisesti se voi esiintyä harvinaisena myös joillain suurimmista järvistä. Lintukirja muistuttaa, että selkälokilla on keltaiset jalat, merilokilla harmaat tai punertavat. Merilokki antaa aika vahvan skroden vaikutelman. Selkälokki on sirompi

1 Like

Kiitokset! Kertomasti perusteella oletan nähneeni naurulokin, kalatiiran, harmaalokin ja selkälokin.

Facebookista löytyy ryhmä “Suomen lokit” josta saa aina apua nopeasti määrityksiin.